2021-05-12 16:12:00 | Joshua Baumgarten roept zichzelf uit tot stadsdichter van Haarlem | Haarlems Weekblad

[ad_1]

HAARLEM De van oorsprong Amerikaanse dichter Joshua Baumgarten heeft zichzelf deze week op zijn Facebookpagina uitgeroepen tot stadsdichter van Haarlem. “The job is open, someone’s got to do it”, zo valt op zijn pagina te lezen. De kans is echter klein dat Baumgarten de titel ook officieel mag gaan voeren. De gemeente Haarlem heeft in een reactie laten weten in ieder geval deze collegeperiode geen stadsdichter meer te benoemen.

Haarlem heeft sinds afgelopen september geen stadsdichter meer. Toen werd Daryl Danchelo Osenga uitgeroepen tot de nieuwe stadsdichter van Haarlem, een titel die hij twee dagen mocht voeren. Gelijk na zijn benoeming ontstond er de nodige ophef over Osenga, ook bekend als rapper Insayno. In het verleden had hij kwetsende teksten geschreven waarin hij de Holocaust vergeleek met het slavernijverleden. Daarnaast kwam ook naar biten dat hij betrokken was bij rellen in de Haagse Schilderswijk. 

De Haarlemse dichter, die ook bekend is van The Irrational Library, een plek vol unieke prullaria en boeken, waar je platen van lokale bands en muzikanten kon kopen en waar op zaterdag optredens plaatsvonden, vond dat Haarlem dringend toe is aan een nieuwe stadsdichter. De gemeente onderneemt hier echter geen stappen toe en dus besloot Baumgarten zichzelf uit te roepen tot de nieuwe stadsdichter voor Haarlem. Geen onlogisch stap, daar hij nu ook al vaak gevraagd wordt om werk voor te dragen op belangrijke momenten voor Haarlem.

“Ik ben bijvoorbeeld wat te schrijven bij de heropening van de culturele sector en de musea afgelopen zomer”, zo laat Baumgarten weten. “En laatst moest ik ook met Koningsdag wat voordragen in de Bavokerk. Ik ben zo’n beetje benoemd tot de onofficiële stadsdichter van Haarlem. Ik vind het een beetje kinderachtig, ik werk al heel lang als schrijver in Haarlem, ik woon hier nu 21 jaar, en heb mij ook voor de stad ingezet. Zo heb ik voor corona de poëzieavond in The Wolfhound gedraaid. Ik dacht nu: weet je wat, ik ben wie ik ben en ga nu de vacature van stadsdichter invullen”. 

Jouw Haarlem steunt het zelfbenoemde stadsdichterschap van Baumgarten volledig en vraagt vandaag in het vragenuur van de raad aan het college of het mogelijk is het zelfbenoemde stadsdichterschap van de heer Baumgarten te erkennen, met de daarbij behorende egards en emolumenten. “Er zijn reeds vele positieve reacties op gekomen”, zo stelt de partij. “Baumgarten wordt al jaren gevraagd een poëtische bijdrage te leveren aan bijvoorbeeld Bevrijdingspop, Dodenherdenking, Koningsdag. Ongevraagd doet hij ook van alles en nog wat op dat gebied, zie bijvoorbeeld zijn eindejaarsgedicht over het coronajaar 2020”. Het is volgens Jouw Haarlem dan ook een logische stap om het stadsdichterschap van Baumgarten officieel te maken.

Toch lijkt de kans dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren niet heel groot. De gemeente Haarlem heeft reeds laten weten deze collegeperiode niet meer over te gaan tot de officiële benoeming van een nieuwe stadsdichter. Daarnaast is het college van mening dat de benoeming vanuit de stad zelf moet komen, zoals dat bijvoorbeeld in Utrecht gebeurt vanuit het Stadsdichtersgilde. 

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]