2021-05-17 05:09:00 | Illustratie Biënnale te zien bij galerie Kruis-weg68 | Haarlems WeekbladHAARLEM De Illustratie Biënnale en galerie Kruis-weg68 slaan hun handen ineen voor de tentoonstelling ‘Off Grid’: een off screen en analoog voorproefje van de Illustratie Biënnale 2021. In galerie aan de Kruisweg is van 21 mei tot en met 12 juni ruimtelijk werk van Johan Kleinjan, Jip van den Toorn, Hedy Tjin en Andrew Tseng te zien dat in een fysieke tentoonstelling het best tot zijn recht komt.

Tijdens zijn verblijf in Beijing zag Johan Kleinjan dat de regering alle ramen en deuren van de winkels en restaurants die open waren meedogenloos dichtmetselde. Het zien van deze ontwikkeling in combinatie met de oude vervallen communistische hoogbouw bracht hem op het idee om een verkleinde hoogbouw voor tentoonstellingen te bouwen en deze tijdens de opening in te laten storten. Dit performatieve gebaar realiseert eindelijk zijn kinderdroom om een gecontroleerde sloop uit te voeren en toont ook zijn kijk op de huidige situatie in Beijing.

Met de selectie uit haar wekelijkse beeldcolumns voor de Volkskrant kijkt Jip van den Toorn terug op het afgelopen jaar: “Een tijd waarin we beslissingen moesten maken door in onze achteruitkijkspiegel te kijken, de tijd van Famke Louise, digitale ontgroeningen en vaccinatie-angst. Doe je riemen vast en stap in deze Volkswagen Derde Golf.”

Sinds haar afstuderen aan de HKU heeft het werk van Hedy Tjin een kenmerkende herkenbaarheid ontwikkeld. De invloed van culturele en etnische kwesties vormt de kern van Hedy’s werk, met sterke verwijzingen naar de tijd die ze in haar vaderland Suriname doorbracht.

DOGMA gaat over een spirituele groep voor hondenliefhebbers die zichzelf de Hounds of Love noemen. Ze geloven dat men ernaar moet streven om als de hond te zijn. Als de mens maar wilde luisteren, zou de wereld een prachtige plek zijn! De hond koestert geen wrok, want zijn hart is vol liefde. Het bizarre verhaal wordt verteld door middel van zeefdrukken en keramische sculpturen die je meenemen naar hun bescheiden begin tot hun onvermijdelijke, gruwelijke einde. Dit project is geïnspireerd door sekten uit de recente geschiedenis.

Met het project ‘Our house is on fire’ brengen acht illustratoren uit Rotterdam een ode aan ons langzaam maar zeker stervende huis, onze aarde.

Galerie Kruis-weg68 is geopend van donderdag t/m zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en op afspraak. Bel voor het maken van een afspraak met 06-5356.6594Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad