2021-05-20 09:55:00 | Oud-Krimpenaar maakt documentaire over illegale Braziliaanse jongeren

[ad_1]










  •  

keer gelezen






KRIMPEN A/D IJSSEL • Zo’n 15.000 Brazilianen leven in de illegaliteit in Amsterdam. Oud-Krimpenaar Rick Pietersz (22) maakte er, samen met zijn studiegenoot Joost Frijters, een documentaire over.

‘Geen paradijs voor iedereen’ gaat over twee Braziliaanse jongeren van 16 die, door de keuze van hun ouders om naar Nederland komen, nu illegaal in ons land verblijven. Rayssa en Vinicius lijken een ‘normaal’ leven te leiden. Ze gaan naar school, spreken af met vrienden en doen leuke dingen in hun vrije tijd. Maar vanaf hun 18e doen ze niet meer mee in onze maatschappij. “Ze mogen dan niks meer”, weet Rick, vierdejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. “Omdat ze geen papieren hebben, kunnen ze niet werken of studeren. Ook het afsluiten van een zorgverzekering is zo goed als onmogelijk. Voor het systeem zijn ze onzichtbaar.”

Voedselbank
Rick leerde Rayssa en Vinicius via een begeleider kennen toen hij een kijkje nam bij de voedselbank voor ongedocumenteerden in Amsterdam. “Een vriend van mij deed daar vrijwilligerswerk en vroeg of ik een dagje mee wilde lopen. Ik wist toen nog niet dat er zoveel illegale Brazilianen in Nederland verbleven. Die werken veelal zwart in de bouw, horeca of schoonmaakbranche. Het was zo’n interessant onderwerp dat ik – samen met Joost – besloot om er een documentaire over te maken. Dit als onderdeel van de minor die wij doen voor onze opleiding.”

Het kostte de twee studenten weinig moeite om het vertrouwen te winnen van Rayssa en Vinicius. “Ze waren heel open”, merkte Rick. “Dat vond ik wel bijzonder, want hun levensverhaal is best persoonlijk. En hoewel hun situatie redelijk uitzichtloos is, merkt je daar niets van als je ze spreekt. Ze zijn allebei super positief. Vinicius wil na zijn mavo-opleiding een ict-opleiding aan het MBO volgen. Raiyssa hoopt na de havo te beginnen aan een studie toegepaste psychologie. Daarvoor heeft ze een studievisum nodig dat ze krijgt na een toelatingsexamen. De kans is groot dat zij het visum krijgt, maar 100 procent zeker is dat niet.”

Crowdfunding
Rick en Joost zijn nu bezig met het knippen en plakken van al het filmmateriaal. Een eerste ruwe versie is al bekeken door hun docent en twee professionele editors. Die waren volgens Rick enthousiast. “Hier en daar moeten we nog wat dingetjes aanpassen, maar de basis is gewoon goed!” Om de documentaire af te monteren en er muziek onder te zetten, is nog wel wat geld nodig. Reden voor de studenten om een crowdfunding te starten. Via cinecrowd.com/nl/geenparadijsvooriedereen kan iedereen een donatie doen. Wie doneert, krijgt een link waarmee de documentaire – na afronding – kan worden bekeken.

“We hopen dat het lukt om het geld bij elkaar te krijgen, want we willen graag de documentaire afmaken. Het is de bedoeling dat die is te zien op het CampusDoc FilmFestival in Utrecht en op festivals in Cork (Ierland) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Daarna willen we langs scholen, om met jongeren de documentaire te bekijken. Wij vinden het belangrijk dat zij het verhaal van Rayssa en Vinicius leren kennen.”

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]