2021-05-21 18:52:00 | ‘Zorg voor zwemplek langs Hollandsche IJssel’

[ad_1]










  •  

keer gelezen






OUDERKERK A/D IJSSEL • Krimpenerwaard moet serieus kijken naar een officiële zwemplek langs de Hollandsche IJssel. Dat lieten verschillende fracties doorschemeren tijdens de commissievergadering van dinsdagavond. 

Het water voor het havenfront bij Ouderkerk aan den IJssel is al jaren een geliefde zwemplek. Op zomerse dagen ligt de steiger vol met jongeren. En die zorgen voor overlast, zo liet de heer Engel namens de bewoners van het nabijgelegen wooncomplex IJsselmolen weten. “Ze maken herrie, draaien harde muziek en drinken sterke drank. Als je ze aanspreekt op hun gedrag, krijg je een grote mond. Sommige bewoners zijn het zo zat dat die op warme dagen hun eigen huis ontvluchten.”

Ongeluk
Hij wijst erop dat zwemmen in de IJssel officieel is verboden. Handhaven gebeurt nu niet en ook zijn de waarschuwingsborden weggehaald. “Dan sta je het zwemmen – én alle overlast die erbij komt kijken – dus oogluikend toe.” Dat de jonge zwemmers geen rekening met de gevaren van de rivier vindt hij zorgelijk. “Ze zwemmen in de vaargeul, hinderen de veerboot en klimmen op boeien en bokpalen. Het is gewoon wachten op een ongeluk.”

Aris Maat (PvdA) wees de commissie erop dat zwemmen in de IJssel iets is dat van oudsher gebeurt. “Zelf heb ik ook nog wel eens daar gezwommen. Het is echt een soort traditie.” Toch ziet hij ook wel in dat er ‘iets’ moet gebeuren, zeker nu uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat het aantal binnenvaart- en zeeschepen dat de kern maandelijks passeert sinds 2005 is verdubbeld. “Tot aan Gouda ligt er zo’n 14 à 15 kilometer IJsseldijk. Er is toch wel ergens een plekje creëren waar je veilig kunt zwemmen en recreëren?” 

In trek
Ook Marieke Neervoort (VVD) wil dat het college serieus kijkt naar alternatieve zwemplekken langs IJssel én Lek, want langs die rivier liggen veel strandjes die erg in trek zijn en waar wordt gezwommen. Suzanne Lebbink (CDA) wil de resultaten afwachten van het onderzoek dat twee studenten van de politieacademie uitvoeren naar de problematiek. En ze wil praten met de jeugd. “We moeten niet over, maar vooral met de jongeren spreken.”  

Burgemeester Roel Cazemier verklaarde niet dé oplossing te hebben. “Zwemmen in de IJssel bij Ouderkerk is niet alleen verboden, maar levert ook overlast op. De politie kan echter niet 24/7 daar aanwezig zijn. Dus we moeten iets anders verzinnen.” Hij wil naar eigen zeggen ‘het gesprek aangaan’ met het dorp. “Zodra het kan, wil ik een bijeenkomst organiseren in De Drie Maenen om met elkaar van gedachten te wisselen.”

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]