2021-05-25 09:47:00 | Opnieuw grutto’s gezenderd in Krimpenerwaard

[ad_1]










  •  

keer gelezen






KRIMPENERWAARD • In de Krimpenerwaard zijn in mei opnieuw vijf grutto’s voorzien van een satellietzendertje. Een zesde grutto moet nog een zender krijgen. 

Het gaat om drie grutto’s in natuurgebied De Nesse en twee in polder Bergambacht en Vlist, beheerd door Agrarisch Collectief Krimpenerwaard. In De Nesse, een natuurgebied van Stichting Het Zuid Hollands Landschap, is het waterpeil verhoogd en zijn oevers afgevlakt. In polder Bergambacht en Vlist liggen plasdras- en kruidenrijke percelen in het kader van agrarisch natuurbeheer. 

Gebruiken
Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De onderzoekers kijken naar hoe de grutto’s de gebieden gebruiken en of het ze lukt om succesvol jongen groot te brengen. Dat gebeurt met behulp van satellietzenders. Bij het zenderen werken de onderzoekers nauw samen met Rijksuniversiteit Groningen, die al meerdere jaren ervaring heeft met zenderonderzoek bij grutto’s.  

Alle grutto’s dragen een naam van betrokkenen uit de omgeving. Het gaat om Ninouk (vernoemd naar Ninouk Vermeer, voormalig regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap), Nuria (vernoemd naar de overleden dochter van Rense Kragten, regiobeheerder van het Zuid-Hollands Landschap), Diny (vernoemd naar Diny Buisman die onderzoek doet naar grutto’s in de omgeving), Arjan (vernoemd naar Arjan Mulder, de bedrijfsopvolger waar deze grutto is gezenderd) en Limosa (naam gegeven door familie De Jong waar deze grutto is gezenderd).    

Overleden
In 2020 volgden de onderzoekers vijf paar grutto’s in de Krimpenerwaard. Zij slaagden er allemaal niet in om hun kuikens groot te brengen. Dat was in lijn met het landelijk beeld dat in 2020 vrijwel nergens jongen groot werden. Twee van de zendergrutto’s (Mariëlle en Jaco) zijn tijdens de zomer overleden. Vermoedelijk werd Mariëlle gepredeerd op het nest en Jaco gepakt door een slechtvalk in de Biesbosch.

De zendergrutto’s in De Nesse (Annemieke, Sietse en Johan) verbleven daar tot het moment van vertrek naar het zuiden. Ze maakten dus geen gebruik van andere voedsel- en rustgebieden voor de trek. Annemieke en Johan overwinterden in West-Afrika en Sietse en Spanje. Eind maart waren ze alle drie weer terug in polder De Nesse.   

De gezenderde grutto’s zijn via Facebook te volgen of via het Global Flyway Network.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]