2021-06-02 10:11:00 | Miep den Haan exposeert met ‘Omzien’ bij De Waag | Haarlems Weekblad

[ad_1]

HAARLEM Kunstenares Miep den Haan exposeert van donderdag 3 juni tot en met zondag 4 juli met haar werk van de laatste vijf jaar bij galerie De Waag (Spaarne 30). De expositie is voorlopig alleen op afspraak te bezoeken.

Miep den Haan studeerde in 2015 af aan de Kunstacademie Haarlem/Leiden met een serie portretten van religieuzen. Ieder jaar werkt zij met een ander thema. In de huidige expositie kijkt zij terug vanaf 2016 tot heden.

In 2016 was zij geboeid door koeien. Ze schilderde en tekende ze in de wei, maar ook de geslachte koe vond zij in al zijn schoonheid kwetsbaar. Als dochter van een slager was het abattoir haar niet vreemd.

In 2017 schilderde zij een serie van haar oude poppen. Sommige lagen uit elkaar, ook hier kwam de kwetsbaarheid naar voren. In 2018 zag zij tijdens een vakantietrip veel was hangen buiten, op heel bijzondere plekken. Hoe kan het dat al deze mensen hun was ophangen in de straat waar auto’s rijden of ophangen boven de tafeltjes van een restaurant. In dat jaar deed Den Haan ook weer mee aan de Haarlemse Kunstlijn. Zo kwam zij op het idee om van haar waslijnen ‘kunstlijnen’ te maken. Op ieder gewassen kledingstuk schilderde zij een scene van een bekend werk van een beroemde schilder. Zo ontstonden meerdere bijzondere waslijnen.

In 2019 werd Den Haan getroffen door het beeld van bedelaars in Rome en Lissabon. De kwetsbare mensen waardeerden het dat zij ze aansprak en vonden het goed dat ze werden gefotografeerd. De beelden inspireerden haar tot het maken van een serie portretten van deze mensen.

In 2020 brak corona uit. In deze periode heeft Den Haan portretten gemaakt van haar familie. Iedereen stuurde drie foto’s in, uit verschillende fasen van hun leven. Hiermee is zij portretten gaan schilderen.

In 2015 is Den Haan ook gaan beeldhouwen. De tegenstelling tussen het veelal realistisch schilderen en het hakken in een steen blijkt een mooie combinatie. Ook hierin komt zij de kwetsbaarheid tegen. Soms breekt de steen of vliegt er een stuk af. Het polijsten van de steen vraagt veel geduld.

Vanwege de coronamaatregelen mag er een persoon tegelijk bij De Waag binnen om de expositie te bezichtigen. Hiervoor kan een tijd gereserveerd worden tussen 13.00 uur en 17.00 uur via www.miepdenhaan.exto.nl (contact) of via 06-43184529. Aanmelden moet voor 18.00 uur de dag ervoor. Werk van Den Haan is ook te zien op www.miepdenhaan.exto.nl

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]