2021-06-03 07:30:00 | Castello Consort speelt Sweelinck in Waalse Kerk | Haarlems WeekbladHAARLEM Het Castello Consort speelt vrijdag 11 juni twee concerten, om 19.00 en 21.00 uur, in de Waalse Kerk (Begijnhof 30). De concerten staan in het teken van Jan Pieterszoon Sweelinck. 

2021 is het vierhonderdste sterfjaar van Sweelinck, één van de belangrijkste componisten in de Nederlandse geschiedenis. Hij stond in binnen- en buitenland bekend als een groot componist, maar ook als een geweldig improvisator. Zijn bekendste werken zijn vocale werken en muziek voor klavierinstrumenten (orgel, klavecimbel, etc.). Kamermuziek van zijn hand is niet bekend.

Het Castello Consort arrangeerde zijn muziek voor een kamermuziekensemble met instrumenten uit Sweelinck;s tijd: viola da gamba, viool, baroktrombone, blokfluit en virginaal. Zo’n gemixt ensemble werd ook wel een ‘broken consort’ genoemd, en heeft als grootste voordeel dat alle individuele stemmen heel goed te onderscheiden zijn. Het programma geeft een goed beeld van de grote verscheidenheid van compositiestijlen in Sweelinck’s oeuvre. Het Castello Consort speelt koraalcomposities, fantasieën en variaties op bekende dansen/liederen.

Het Castello Consort is een ensemble met een passie voor muziek uit de renaissance en vroegbarokke periodes. Recent was het Castello Consort nog te horen in het Radio 4 Avondconcert. Daarnaast speelde het consort op diverse vooraanstaande internationale festivals, waaronder de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen (DE), het Beverley Early Music Festival (UK) en in de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek in Utrecht.

Wegens de corona-maatregelen is er maar zeer beperkte ruimte in de zaal en is het verstandig om tickets ruim op tijd te reserveren. Dat kan via www.castelloconsort.com. Kaarten kosten 17,50 euro.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad