2021-06-03 14:43:00 | Hoofdreiscoupé neemt mensen met dementie mee op reis bij Reinaldahuis | Haarlems WeekbladHAARLEM Speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen heeft NS de Hoofdreiscoupé ontwikkeld. Met de coupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder dat ze daarvoor de deur uit hoeven. Het Reinaldahuis was vandaag het eerste verpleegtehuis in Nederland dat met de coupé kennismaakte. 

“Zo lang we dementie niet kunnen genezen, moeten we alles doen wat we kunnen om lichtpuntjes te bezorgen. Met de Hoofdreiscoupé nemen we mensen met dementie en hun naasten mee op reis, terwijl zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven”, aldus Marjan Rintel, president-directeur van NS. “De coupé bestaat uit echte treinonderdelen, zoals treinstoelen, het tafeltje en het bekende kantel-prullenbakje. Hopelijk zorgt het voor een fijne reis.” 

De beelden die vanuit het treinraampje te bekijken zijn, tonen het landschap van het traject Amsterdam naar Alkmaar. Directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland Gerjoke Wilmink vertelt: “De coupé prikkelt verschillende zintuigen: kijken, voelen en horen. Door de herkenbaarheid van de Hoofdreiscoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug.”

Vandaag opende Gerjoke Wilmink samen met Marjan Rintel en conducteur Angela Wierenga de Hoofdreiscoupé in het Reinaldahuis van Zorggroep Reinalda in Haarlem. De coupé staat in de gemeenschappelijke ruimte, zodat bewoners en familieleden kunnen plaatsnemen om een kopje koffie te drinken en met elkaar herinneringen op te halen of in stilte uit het raampje kunnen staren. Conducteur Angela Wierenga: “Goedendag, ik kom vandaag de vervoersbewijzen controleren.” Zij vervolgt lachend: “Nee hoor, ik kom even langs om een praatje te maken en te kijken of het aan niets ontbreekt.” 

Carolien Koning, bestuurder Zorggroep Reinalda in Haarlem, vindt het een mooi initiatief van Alzheimer Nederland en NS: “Wij zijn trots dat onze bewoners als eerste de vertrouwde beleving van het reizen met de trein in de Hoofdreiscoupé hier in huis mogen ervaren. Bovendien sluit de Hoofdreiscoupé heel goed aan bij onze zorgvisie gebaseerd op liefdevolle zorg die past bij de individuele wensen en achtergronden van onze bewoners met dementie.”

De Hoofdreiscoupé bezoekt twaalf verpleeghuizen in twaalf verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Haarlem gaat de Hoofdreiscoupé naar Rotterdam.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad