2021-06-08 09:03:00 | Raad Krimpen wil om de twee jaar screening borstkanker

[ad_1]










  •  

keer gelezen






KRIMPEN A/D IJSSEL • De raad van Krimpen aan den IJssel wil dat het borstonderzoek bij vrouwen elke twee jaar plaatsvindt.

Een motie van Stem van Krimpen om dit signaal af te geven richting landelijke en regionale politiek kon donderdag rekenen op unanieme steun van de raad.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde onlangs aan dat de screening voorlopig om de drie jaar zal zijn in plaats van om de twee jaar. Dit omdat het bevolkingsonderzoek door personeelstekort kampt met achterstanden.

17.000 vrouwen
Raadslid Wilma Lingen van Stem van Krimpen vindt dat een slecht plan. Ze wijst erop dat in Nederland één op de zeven vrouwen te maken krijgt met borstkanker. “Jaarlijks gaat dit om ongeveer 17.000 vrouwen. In 2020 waren dat er ruim 2.000 minder, deels doordat de jaarlijkse borstkankerscreening werd uitgesteld vanwege de Covid-19-uitbraak.”

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter en ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Stem van Krimpen pleit er daarom ook voor om de leeftijdsgrens te verlagen van 50 naar 35 jaar zodat nog meer vrouwen er in een vroegtijdig stadium van borstkanker uit gehaald worden.

Lingen zegt dat met screening om de twee jaar jaarlijks 1.450 sterfgevallen worden voorkomen. Minder vaak borstonderzoek betekent latere opsporing en zwaardere therapieën. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat met screening om de drie jaar er jaarlijks 57 vrouwen meer zullen sterven aan borstkanker, een toename van circa 4 procent.

Signaal
Een aantal andere gemeenten is Krimpen aan den IJssel al voorgegaan en dienden eenzelfde motie in. Lingen hoopt dat meer gemeenten volgen “zodat er een krachtig signaal richting Den Haag gaat dat dit een slechte ontwikkeling is.”

In zijn brief aan de Kamer gaf Blokhuis aan dat landelijk niet consequent aan de termijn van twee jaar kan worden voldaan vanwege een structureel tekort aan screeningslaboranten. Dit probleem is nog eens verergerd door de achterstanden die vanwege corona zijn opgelopen.

Er zijn inmiddels trajecten in gang zijn gezet om personeel te werven, de functie van screener actief te promoten en de opleidingscapaciteit wordt vergroot. De inspanningen zijn erop gericht de screening vanaf 2024 weer om de twee jaar te laten plaatsvinden.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]