2021-06-08 14:10:00 | Museum Haarlem toont nooit eerder getoonde tekeningen van Adriaan Pauw, heer van Heemstede | Haarlems Weekblad

[ad_1]

HAARLEM Museum Haarlem toont tot 5 juli zeven nog nooit getoonde tekeningen van koninklijke bezoeken aan de Heerlijkheid Heemstede van Adriaan Pauw. De tekeningen zijn afkomstig uit een particuliere collectie en vormen een prachtige schenking aan Museum Haarlem. 

Adriaan Pauw (1585-1653) was niet alleen doctor in de rechten, maar ook koopman, pensionaris van Amsterdam, bewindvoerder van de VOC, raadpensionaris van Holland en gezant bij de vredesonderhandelingen in Münster. Hij kocht hij in 1620 de heerlijkheid Heemstede, inclusief Bennebroek, voor 36.000 gulden van een Amsterdamse koopman. Het bijbehorende Oude Slot renoveerde hij tot een vermaard lusthof dat zelfs koninklijk bezoek trok. 

Driemaal ontving Pauw koninklijke gasten in Heemstede. Veel is er niet over bekend, doordat archiefmateriaal bij een brand is vernietigd. Maar zeker is dat Frederik V van de Palts het vermaarde slot in de namiddag van 24 juni 1623 een bliksembezoek bracht. Ook in de blekerijen toonde hij interesse. Datzelfde deed hij vier jaar later bij de ontvangst van Maria’s dochter Henriëtta Maria, koningin van Engeland. Zij arriveerde met haar dochter Mary Stuart en schoonzoon prins Willem II in drie karossen; het slot zelf betraden ze niet. 

In 1638 werd Maria de’ Medici door Pauw ‘gerecipieert en onthaald’. De Franse koningin-moeder reisde met Amalia van Solms op 31 augustus van Den Haag via Haarlem naar Amsterdam en op 5 september weer terug. Bij een van die gelegenheden deed ze ook Heemstede aan. Jan Martszen de Jonge (Haarlem, ca. 1609 – Haarlem of Amsterdam na 1647) heeft dit bezoek op tekeningen vastgelegd. 

De kleine expositie in het Gasthuis van Museum Haarlem gaat uitgebreid in op de belangrijke rol die Adriaan Pauw speelde in de politiek en zijn belang voor de ontwikkeling van Heemstede. Naast de bijzondere tekeningen worden nog twee prenten van Adriaan Pauw en zijn vrouw getoond, een schilderij van het Oude Slot uit de omgeving van Nicolaes Berchem en een bijbel uit de beroemde bibliotheek van Adriaan Pauw.

Museum Haarlem is gevestigd aan het Groot Heiligland 47. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag en maandag van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumhaarlem.nl.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]