2021-06-09 11:30:00 | ‘Onderzoek totale broeikasgasreductie voor CO2-afvanginstallatie Tata Steel’

[ad_1]

IJMUIDEN “Onderzoek, in het op te stellen milieueffectrapport voor een CO2-afvanginstallatie bij Tata Steel IJmuiden, wat de totale broeikasgasreductie is. Kijk daarbij ook naar veranderingen in processen, zoals het niet meer leveren van gassen aan nabijgelegen energiecentrales.” Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies aan de provincie Noord-Holland. 

De provincie had de Commissie gevraagd te adviseren over de inhoud van het milieueffectrapport. Tata Steel wil een installatie bouwen voor het afvangen van CO2 en de productie van waterstof uit procesgassen van de hoogovens en de staalfabriek. De afgevangen CO2, minimaal 5 miljoen ton per jaar, wordt via een pijpleiding in een leeg gasveld onder de Noordzee opgeslagen. Het transport en de opslag van de CO2 (‘project Athos’) maken geen onderdeel uit van dit plan. Voordat de provincie Noord-Holland besluit over de nieuwe installatie, worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Door de CO2-afvanginstallatie gaan procesgassen niet meer naar nabijgelegen energiecentrales. Ook kan lekverlies optreden, bijvoorbeeld door het transport van CO2 naar de opslaglocatie onder de Noordzee. Om een volledig beeld van de totale broeikasgasreductie te hebben is het belangrijk om in het milieueffectrapport al deze effecten mee te nemen.

“Onderzoek in het rapport ook of er mogelijkheden zijn voor staalproductie met minder uitstoot van broeikasgassen”, zegt de Commissie verder. Zij vindt het belangrijk dat duidelijk is in hoeverre de CO2-afvanginstallatie gevolgen heeft voor toekomstige, andere manieren van CO2-vrije/arme staalproductie.

Het rapport moet een compleet beeld geven van de gevolgen voor de directe leefomgeving en het milieu, zoals luchtkwaliteit en geluidhinder. De Commissie adviseert ook aan te geven wat de gevolgen zijn van alle veranderingen voor de gezondheid van omwonenden.

Het volledige advies over het milieueffectrapoort is te lezen op www.commissiemer.nl.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]