2021-06-11 09:01:00 | ‘Kenau’ gaat in reprise op voorplein Stadsschouwburg, opening seizoen opnieuw in buitenlucht | Haarlems WeekbladHAARLEM De Haarlemse Stadsschouwburg opent het culturele seizoen wederom op het voorplein: vanaf 26 augustus is hier de muzikale zomerkomedie ‘Kenau XL’ te zien. De makers spelen een eigen versie van het oer-Haarlemse verhaal, dit jaar versterkt door de breakdance-meidengroep van Dansstudio Bianca Hasselbaink. Daarnaast is er rondom ‘Kenau XL’  een podcastserie over en mét sterke Haarlemse vrouwen, een theater zomerkamp voor kinderen én wordt de voorstelling op locatie in Schalkwijk gespeeld. 

Het verhaal is net als vorig jaar zeer losjes geïnspireerd op de geschiedenis van de Haarlemse heldin, Kenau Simonsdochter Hasselaer, die Haarlem van de Spanjaarden bevrijdde in de 16e eeuw. De jonge makers van Kenau 2020, Marlies Bosmans, Emma van Muiswinkel, Bart Sietsema, Jasper van Hofwegen, Jasper Stoop en Jacob de Groot, staan weer te trappelen om het voorplein te bestormen in een eindregie van Stijn Renger Dijkema. 

Schrijfster Marlies Bosmans introduceert dit jaar een belangrijke rol voor Wigbolt Ripperda, die samen met Kenau de stad Haarlem tegen de Spaanse troepen verdedigde. Met de introductie van Wigbolt wordt de man-vrouw verhouding op scherp gezet. De cast wordt extra versterkt door een breakdance-meidengroep die als klein vrouwenleger de belichaming is van ‘female empowerment’. 

Rondom het spelen van de voorstelling wordt het thema ‘sterke Haarlemse vrouwen’ besproken met ‘Haarlemse Heldinnen’ in een podcastserie. In Schalkwijk organiseert de Stadsschouwburg een kosteloos theaterkamp rond de voorstelling voor kinderen. “Met deze Kenau XL willen we samen met de Haarlemmers een nieuw theaterseizoen starten. Naast de dialoog over het thema in de voorstelling, nodigen we Haarlemse dansamateurs en kinderen in de wijk uit actief kennis te maken met de magie van theater”, aldus Algemeen directeur Edwin van Balken. 

Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via www.theater-haarlem.nl/kenau-xlKlink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad