2021-06-15 07:15:46 | weer elke twee jaar screening borstkanker

[ad_1]










  •  

keer gelezen






KRIMPEN A/D IJSSEL • De beslissing om in Nederland vrouwen van boven de 50 jaar niet langer eens in de twee, maar eens in de drie jaar te gaan screenen op borstkanker, moet worden teruggedraaid.

Dat vindt de hele gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Een motie van Stem van Krimpen om dit signaal af te geven richting landelijke en regionale politiek kon rekenen op unanieme steun. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde onlangs aan dat de screening voorlopig om de drie jaar zal zijn in plaats van om de twee jaar. Dit omdat het bevolkingsonderzoek door een personeelstekort kampt met achterstanden. Dit probleem is nog eens verergerd doordat het onderzoek door corona maandenlang stillag.

Slecht besluit
Raadslid Margot Wekker van Stem van Krimpen noemt het een slecht besluit, “zeker als je bedenkt dat één op de zeven vrouwen in Nederland te maken krijgt met borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter en ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.”

Haar fractiegenoot Wilma Lingen ondervond zelf aan den lijve hoe belangrijk de screening is. Toen zij in 2018 in de mobiele onderzoeksbus stapte op het Tuyterplein, voelde ze zich fysiek ‘helemaal top’. En toch was het mis. “Ze vonden een tumor van anderhalve centimeter. Ik was 52 jaar oud en had nooit iets gemerkt. Dikke pech.” Ze onderging chemotherapie, twee operaties en bestralingen. Inmiddels is ze hersteld. “Omdat ik er zo vroeg bij was, ben ik er gelukkig aardig doorheen gekomen. Er zijn echter genoeg vrouwen die blijvende schade oplopen of níet beter worden.”

Elk jaar worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Daarmee worden volgens het RIVM jaarlijks 1.450 sterfgevallen voorkomen. De nieuwe maatregel leidt jaarlijks tot 57 doden aan borstkanker, een toename van circa 4 procent. Lingen vindt dat onverteerbaar. Zij pleit juist voor een uitbreiding van de screening. “Als je de leeftijdsgrens verlaagt naar 35 jaar, haal je er nóg meer vrouwen in een vroegtijdig stadium van borstkanker uit. Zo verklein je de kans dat iemand aan de ziekte overlijdt.”

Krachtig signaal
Een aantal andere gemeenten is Krimpen aan den IJssel al voorgegaan en dienden eenzelfde motie in. Wekker hoopt dat meer gemeenten volgen “zodat er een krachtig signaal richting Den Haag gaat dat dit een slechte ontwikkeling is.” Dat ook het Krimpens college de motie van Stem van Krimpen steunt, noemt zij bemoedigend. “De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan, maar het helpt natuurlijk wel als ook de handtekening van de verantwoordelijk wethouder eronder staat. Het is toch beter als raad en college met elkaar optrekken.”

Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker worden nu nog om de twee jaar zo’n 4.900 vrouwen uit Krimpen aan den IJssel opgeroepen. Deelname is vrijwillig. Lingen raadt iedere vrouw om te gaan. “Het maken van röntgenfoto’s van je borsten is bepaald niet prettig. Sterker nog, het is pijnlijk. En toch ben ik blij dat ik het heb gedaan, want ik was er snel bij. Die tumor zat er waarschijnlijk nog maar een maand of drie. Als ze ‘m pas later hadden ontdekt, was -ie al een stuk groter geweest en was het de vraag of ik hier nog had gezeten.”

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]