2021-06-17 11:00:00 | Massaal protest tegen muziekfestival op buitenplaats Elswout

[ad_1]

OVERVEEN De petitie tegen de voorgenomen organisatie van een groots muziekfestival op landgoed Elswout in de zomer van 2023 is inmiddels door meer dan 5500 mensen ondertekend. Daarmee groeit het verzet tegen het voornemen van de gemeente Bloemendaal om vergunning te verlenen voor dit festival op de rustieke buitenplaats. 

De organisatoren van het muziekfestival zijn ‘de Tafel van Vijf-muziektheater’ en ‘NOW-productions’. Het festival wordt georganiseerd ter ere van Johanna Borski, een schatrijke machtige weduwe, bankier en zakenvrouw (1764-1846). Landgoed Elswout is historisch gezien volgens de organisatie een goede locatie voor dit initiatief. Johanna Borski woonde soms hier, soms in Amsterdam. Het evenement zou over meerdere dagen tot wel veertigduizend bezoekers trekken. 

STAATSBOSBEHEER Het Bloemendaalse gemeentebestuur neemt een positieve grondhouding in over dit muziekfeest. Die houding vindt Remko Oexeman, voorzitter van de Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEK), jammer. Elswout is een Rijksmonument en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Volgens de stichting zou een dergelijk festival de natuur op Elswout ernstig kunnen aantasten. “Kijk naar Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. Van het gras is na dat popconcert weinig meer over. Ook de bomen lijden eronder”, aldus Oexeman.

VITALITEIT SBEZK maakt zich grote zorgen over de aantasting van het erfgoed. “Elswout heeft niet alleen een grote cultuurhistorische waarde, het kent ook een bijzondere begroeiing met onder andere veel stinsenplanten, monumentale bomen en zeldzame mosheuvels en het maakt deel uit van het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Een festival tienduizenden bezoekers zal de vitaliteit van het landgoed zeker aantasten’.

PETITIE Om dit te voorkomen, is de stichting een petitie gestart, die inmiddels al door meer dan 5500 mensen ondertekend is. Oexeman is verheugd over de overweldigende steun. “Het bevestigt dat onze argumenten door een groot publiek worden onderschreven”. De stichting is verder ook bang dat dit festival de deur openzet voor verdere commercialisering van de kwetsbare buitenplaats. Dit te meer omdat ook Staatsbosbeheer de buitenplaats een meer culturele bestemming met ruimte voor horeca toe te kennen. 

De gemeenteraad zal zich na de zomer buigen over de vergunningsverlening. Ook de vraag of zij financieel bijdraagt ligt voor. Het evenement zal ongeveer 1.8 miljoen euro kosten, waarvan acht ton moet worden gedekt vanuit subsidies, inkomsten uit horeca et cetera. Mocht de gemeente positief blijven, dan sluit Oexeman verdere acties niet uit. “De ideeën hierover krijgen meer en meer vorm; we blijven strijdbaar en het zou ons niet verbazen als Johanna Borski’s geest uit de fles komt!”

De petitie zal ter nagedachtenis aan mevrouw Borski en haar geliefde Elswout wordt dinsdag 22 juni op plechtige wijze overhandigd aan wethouder De Roy van Zuidewijn Rive op het voorbordes van het gemeentehuis, Bloemendaalseweg 158 te Overveen.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]