2021-06-18 12:00:00 | Lucas Kruse brengt bundel met sprookjes van oom Ger Ruhe uit | Haarlems WeekbladHAARLEM De Haarlemse schrijver Lucas Kruse heeft een nieuw boek op zijn naam staan. Een bijzonder boek, want de bundel ‘? was eens’ bevat 29 sprookjes die niet door Kruse zelf geschreven zijn, maar door zijn oom Ger Ruhe. Kruse heeft de sprookjes in de bundel hier en daar zelf aangepast.

“Het was een bijzondere man, m’n ome Ger Ruhe, de oudere broer van mijn moeder”, aldus Kruse. “Hij schreef z’n leven lang, onder andere sprookjes: fantasierijk, origineel, spits en sfeervol. Over een ruziënd lepelrek, een waanwijs jongetje dat God ontmoet, een man die niet ouder wil worden, een vermoeide schemerlamp, een koning die zich letterlijk een aap verveelt, een peperklip die de wijde wereld wil verkennen en over vele andere wonderlijke zaken. Ik stofte ze af, paste ze waar nodig wat aan, en selecteerde 29 van z’n beste sprookjes. Van harte aanbevolen voor alle volwassenen die jong genoeg zijn gebleven om in sprookjes te blijven geloven”…..

Ger (Gerard) Ruhé (1929-2003) heeft zijn leven lang geschreven. Tijdens zijn werkzame leven als reclame copywriter wist hij immer zijn eigenheid te bewaren en menig werkgever te verrassen met zijn originele stijl. Ook privé schreef hij graag en veel. De vormgeving was vaak even bijzonder. Kruse: “In zijn mooie handschrift verschenen verhalen op verpakkingen, schelpen, boomschors et cetera. Mijn oom was er meester in om misstanden plezierig te verpakken in zijn sprookjes. Zijn schrijfsels circuleerden tot de uitgave van deze bundel alleen in familie- en kennissenkring. Sprookjes, korte verhalen, biografieën en een familiekrant werden door hen met veel plezier gelezen”.

Lucas Kruse woont al tientallen jaren in Haarlem en schrijft al zo lang hij zich kan herinneren. Rijp en groen: van hartstochtelijke, puberale liefdesbrieven aan onbereikbare meisjes tot lichtvoetige gedichtjes over dagelijkse gebeurtenissen. Zijn oom Ger Ruhé heeft hij altijd als een lichtend schrijfvoorbeeld gezien: zo te kunnen schrijven, zo speels, zo boeiend. Nog een lange weg te gaan, dat weet hij, maar hij doet z’n best. De sprookjes van oom Ger passen naadloos bij de fantasievolle gedichtjes en verhaaltjes die hij geregeld schrijft.Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Haarlems Weekblad