2021-07-15 12:07:00 | Reddingsbrigades onderweg naar Limburg voor noodhulpBLOEMENDAAL Tientallen reddingswerkers uit verschillende regio’s in Nederland zijn donderdag aan het werk in Zuid-Limburg of opgeroepen om daar heen te komen. Het gaat om 24 eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV), die in het door zware wateroverlast getroffen gebied onder meer helpen met het redden en evacueren van mensen. 

Reddingsbrigades uit IJmuiden, Bloemendaal en Zandvoort laten weten dat ze klaar zijn voor vertrek naar Limburg. “De gereedstaande eenheden van de Nationale Reddingsvloot in Kennemerland maken zich momenteel gereed om in colonne te vertrekken naar Limburg. De inzet gaat nu ook voor ons beginnen”, schrijft de IJmuider reddingsbrigade donderdagmiddag. Ook de Zandvoortse Reddingbrigade en Reddingsbrigade Bloemendaal melden op Facebook dat zij klaar staan voor vertrek. Zij zullen vanmiddag in colonne rijden richting Limburg. Verder staan teams uit Utrecht, Flevoland, Friesland en Groningen paraat om bij te springen.

NOODHULP In de nacht van woensdag op donderdag, rond 01.00 uur, vroeg de brandweer in Zuid-Limburg de Nationale Reddingsvloot met spoed bijstand te verlenen. “In de nacht zijn vooral verkenningen uitgevoerd. Hulpverlening is nu verdeeld over twee inzetgebieden”, zegt de NRV. Het gaat onder meer om een gebied met een verzorgingstehuis en het centrum van Valkenburg. “De verwachting is dat die inzet mogelijk nog twee dagen gaat duren.”

In Zuid-Limburg zijn nu onder meer reddingsbrigades uit Zuid-Holland, Zeeland en Brabant actief. “Ons team is voor het eerst ingezet sinds 2018. Wij wensen onze zes mannen en vrouwen heel veel sterkte!”, schrijft reddingsbrigade Den Haag op Twitter. Op een filmpje is te zien hoe het team tot zijn middel in het water staat in een straat.

Ook reddingsbrigades uit Middelburg en Goes zijn afgereisd naar Limburg. Rond 06.00 uur donderdagochtend arriveerden twee Zeeuwse ploegen van vier personen in Limburg. “Onze rampenploeg wordt hier continu voor getraind, maar eigenlijk hoop je natuurlijk dat het vooral bij trainen blijft”, zegt brigadevoorzitter Leo Wolterman uit Middelburg. “Hopelijk kunnen we wat voor de mensen in Limburg betekenen en is onze hulp maar beperkt nodig. Zij zitten immers zonder gas, water en licht in een ondergelopen gebied. Als brigade werk je hier naartoe, maar voor de betrokkenen is dit natuurlijk behoorlijk ingrijpend.”

Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Nieuwsblad IJmuiden