2021-07-16 12:37:00 | Healthy Seas beach cleanup en duikbootbezoek in IJmuiden

[ad_1]

IJMUIDEN Healthy Seas, We Are Nature en Stichting Herpetofauna slaan op vrijdagmiddag 23 juli de handen ineen om aandacht te vragen voor één van de grootste vormen van plasticvervuiling in zeeën en op stranden: ‘spooknetten’ en ‘vispluis’. Bij Makai Beach in IJmuiden worden deelnemers uitgenodigd om alles te leren over visserijafval, met speciale juttassen samen het strand te ontdoen van zwerfafval en de nieuwste aanwinst van de duikers van Healthy Seas te bezoeken: duikboot ‘MAKO’. 

Voor kinderen worden allerlei spannende activiteiten georganiseerd zoals een VR-experience, een visnet-spel en een beelden-expositie van de onderwatermissies. Elk jaar wordt 640.000 ton vistuig verloren of achtergelaten in onze zeeën en oceanen. Ze worden”spooknetten” genoemd omdat ze onder water bijna onzichtbaar lijken en miljoenen zeedierendoden. Om een van de grootste vervuilingsproblemen van onze tijd aan te pakken en tegelijkertijd bij te dragen aan een oplossing voor oceaanvervuiling, nu en in de toekomst, is in 2013 Healthy Seas opgericht. 

SCHOONMAAKACTIES Sindsdien heeft Healthy Seas meer dan 585 ton afvalnetten ingezameld en ervoor gezorgd dat zeeën waardevolle bron worden die de circulaire economie ondersteunt – samen met meer dan 200 vrijwillige duikers van Ghost Diving, meer dan 90 partners in duurzaam ondernemen, en verschillende stakeholders van de visserijsector wereldwijd. Healthy Seas organiseert het hele jaar door zeeschoonmaakacties, bijvoorbeeld in de Noordzee, de Adriatische Zee en de Middellandse Zee, maar ook in Nieuw-Zeeland en Egypte. De organisatie werkt samen met lokale vissersgemeenschappen om hun afvalnetten in te zamelen voordat ze op een stortplaats of, erger nog, in de natuur terechtkomen. De teruggewonnen nylon visnetten worden samen met ander nylonafval geregenereerd tot ECONYL®garen – de basis voor nieuwe duurzame producten zoals sokken, zwemkleding, tapijten, en meer.

De organisatie werkt voor dit evenement samen met We Are Nature. Zij zijn onder andere bekend van het project Grondstofjutters langs de Nederlandse kust, waarbij strandgangers koffie of een ijsje krijgen wanneer zij een volle juttas inleveren bij een van de deelnemende paviljoens.

De activiteiten zijn op het Kennemerstrand, ter hoogte van Makai. Meer informatie is te vinden via het Facebookevenement. Aanmelden voor een van de activiteiten kan via karl@we-are-nature.nl

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]