2021-07-21 16:56:00 | ‘mtb’en in de eigen achtertuin’
  •  

keer gelezen


KRIMPENERWAARD • Het duurde even, maar dan heb je ook wat. De Waardrenner opende woensdag, samen met andere betrokken partijen, vol trots de mountainbikeroute door de Krimpenerwaard.

“Dit is de dag waarvan je wist dat die ging komen”, verwees Jerry van Herk in zijn openingswoord namens de wielervereniging met een knipoog naar het lange proces voorafgaand aan de totstandkoming. “Dit parcours met zijn hobbels en scherpe bochten tekent wellicht de weg hiernaartoe. Maar genoeg daarover: nu is het gelukkig zover.”

Oude N210
Mountainbikeliefhebbers kunnen zich uitleven op een circa 25 kilometer lang parcours, waarvan het oude talud van de N210, tussen de Surfplas en de Kwakel, de rode draad is. Daartussen zijn uitdagende lusjes te vinden, waar naar hartenlust gecrost kan worden.

“Dit is een mooi rondje. Een pittige uitdaging voor jonge fietsers, maar ook ervaren mountainbikers kunnen zich hier uitleven”, weet Jerry van Herk. “Niet zozeer om te racen, maar eerder om het mountainbikegevoel te ervaren in de eigen achtertuin. Ondertussen kun je genieten van een overstekende fazant of een toekijkend haasje.”

Engelengeduld
Nadat Jerry tot grote hilariteit van de toehoorders snel de microfoon uit handen gaf, zich in zijn wielertenue hees, zijn mountainbike uit de bosjes griste en samen met enkele jonge Waardrenner-leden de eerste meters van het parcours aflegde, prees hij het vele werk van zijn vader, Wim (74) van Herk. Diens engelengeduld was er mede verantwoordelijk voor dat de mountainbikeroute na jarenlange voorbereiding geopend kon worden.

Hopelijk komend jaar gevolgd door de wielerbaan in Lekkerkerk, waarvoor de werkzaamheden met een beetje geluk komende herfst starten. Dan kan fietsend Krimpenerwaard helemaal zijn hart ophalen.

Surfplas
Ook Kees Oskam was blij dat de mtb-route een feit was. De voorzitter van Groenalliantie Midden-Holland, beheerder van een aantal natuurgebieden, keek in de overvolle Surfplas bij Krimpen aan de Lek trots om zich heen.

“Met de mtb-route geven we dit gebied een nieuwe impuls. Goed, de bergen dan wel heuvels moeten de mountainbikers er maar bij denken. Misschien kunnen we beter spreken van een polderbikeroute. We doen er in ieder geval een hoop mensen een plezier mee, weten we.”

Ruiterpad
Namens de derde betrokken partij, gemeente Krimpenerwaard, verwees ook wethouder Jan Vente naar het jarenlange voortraject. “Maar eind goed, al goed. We zijn ooit begonnen met ook de ruitervereniging, die eveneens een route door de Krimpenerwaard wilde. Dat bleek vanwege de veenondergrond helaas niet realiseerbaar. Gelukkig is het mountainbikeparcours wel overeind gebleven”, aldus de wethouder, die ook dankbaar refereerde aan de vele vrijwilligers die dit soort voorzieningen mogelijk maken en onderhouden.

Gedeputeerde Anne Koning wees namens de provincie tenslotte op het belang van initiatieven als de mtb-route. “Het is belangrijk dat mensen kunnen recreëren. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen wijze. Met deze voorziening is weer in een behoefte voorzien.”

Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: hetKONTAKT