2021-08-29 09:54:00 | Sandra Dekker bereidt zich op skeelers voor op marathonseizoen

[ad_1]

LEKKERKERK • Sandra Dekker bereidde zich op de skeelers voor op de schaatswinter: “Er komt heel veel plezier bij kijken.”

Marathonschaatster Sandra Dekker uit Lekkerkerk begint komend najaar alweer aan haar derde seizoen in het damespeloton, maar heeft door corona nog maar één jaar echt meegedraaid. Ze kijkt na een prima skeelerseizoen tevreden vooruit: “Mijn doel is steeds beter te worden en voor het podium te gaan. Maar ik heb nog maar één jaar ervaring, dus het is heel lastig te zeggen wanneer dat gaat gebeuren.”

Debuut
Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Sandra deed afgelopen zomer mee aan landelijke skeelerwedstrijden en debuteerde met een prima zestiende plek op het NK-marathon in Rotterdam. Het was dit jaar voor het eerst dat ze zich op skeelers op het schaatsseizoen voorbereidde.

“Ik heb voorheen nooit echt wedstrijden gedaan. De vorige twee seizoenen had ik pech met sleutelbeenbreuken. Maar het kwam op mijn pad: ik begon met één keer per week skeeleren en toen leek het me wel leuk om een wedstrijdje te doen.” 

Teamgenoot en marathontopper Manon Kamminga haalde haar over om aan wedstrijden deel te nemen. “Ze zei: ’Je hebt prikkels nodig, die heb je afgelopen jaar helemaal niet gehad’. En zo kwam ik erachter dat prikkels in de zomer ook wel heel leuk zijn. Het is heel anders, maar het sfeertje is goed. Dat is ook wel belangrijk, dat er veel plezier bij komt kijken.”

Marathons
Het is niet verwonderlijk dat ze de marathons op de skeelers het leukst vond, “Ik hoor echt bij de marathon”, zegt ze hierover.

De wedstrijden op baantjes van 200 meter waren spannend, maar vooral ook leerzaam. “Ik denk dat de baan heel goed is voor de behendigheid en het kunnen skeeleren in krapte. Dat is bij het marathonschaatsen niet anders. Het is wel wennen en écht goed zal ik er niet in worden, maar het is een hele goede training.”

Of haar prestaties op de skeelers zich gaan uitbetalen op de schaats, durft ze niet te zeggen. “Of ik er sterker van ben geworden weet ik niet, omdat ik me nog nergens aan heb kunnen meten. Ik vind het in ieder geval een goede voorbereiding en het kan zeker geen kwaad.”

En ja, ze heeft grote ambities op de schaats, wil uiteindelijk naar het podium toe, maar kijkt daarbij wel verder dan komend seizoen. “Ik heb de hele marathonwereld nog maar één jaar meegemaakt en ben elk jaar aan het groeien. Het wordt voor iedereen een grote verrassing, die eerste wedstrijd, want het is best een tijd geleden. Ik ben heel benieuwd. Ik hoop vooral dat alles weer als normaal door kan gaan.”

Johan Boef

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]