2021-09-01 15:00:00 | [Rondom het circuit] Geen auto’s richting circuit, NS zet twaalf treinen per uur in


ZANDVOORT De organisatie van de Grand Prix roept op om met de fiets, lopend of met de pendelbus te komen. Met de auto gaat niet lukken, want diverse wegen die naar het circuit leiden, worden in de nacht van woensdag op donderdag afgesloten voor al het verkeer.

Om het verkeer en de drukte tijdens het Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix weekend van 3 tot en met 5 september in goede banen te leiden en om sluipverkeer tegen te gaan, wordt een aantal wegen in de gehele regio tijdelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Alleen mensen met een doorlaatbewijs, zoals inwoners van Zandvoort en leveranciers, kunnen rondom het Formule 1 weekend nog gebruik maken van deze wegen. 

WEGAFSLUITINGEN De gemeente Zandvoort heeft samen met de gemeente Haarlem, Veiligheidsregio Kennemerland en de Dutch Grand Prix een mobiliteitsplan opgesteld met tijdelijke verkeersmaatregelen. Er wordt gewerkt met een ringenstructuur met afsluitingen. Op die manier wordt verkeershinder door bezoekers zonder parkeerticket voorkomen. Ring 1 is het circuit en de directe omgeving. Deze zone is alleen te voet toegankelijk. Ring 2 omvat Zandvoort (exclusief Bentveld) en Bloemendaal aan Zee. De toegangswegen naar deze ring worden van donderdagnacht 2 september 00.01 uur tot maandagochtend 6 september 05.00 uur afgesloten. Ring 3 omvat Bentveld en delen van Aerdenhout, Overveen, het Ramplaankwartier en het gebied rondom de Zijlweg in Haarlem. De toegang tot deze ring wordt van donderdagavond 2 september 23.00 uur tot zondagmiddag 5 september 15.00 uur beperkt voor bezitters van een doorlaatbewijs. Ring 4 bestaat uit wegafsluitingen op toegangswegen naar de derde ring zoals de Julianalaan in Haarlem en Lankhorstlaan. De wegafsluitingen zijn alleen actief tijdens de instroom van de bezoekers van DGP. 

Beide toegangswegen naar Zandvoort worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer van donderdag 2 september 00.01 uur tot maandag 6 september 05.00 uur. Alleen met een doorlaatbewijs is Zandvoort te bereiken via de doorlaatpost op de Zandvoortselaan. Het is niet mogelijk om via de Zeeweg te rijden. 

Zandvoort is nagenoeg niet bereikbaar met de auto, uitgezonderd voor mensen met een doorlaatbewijs. Bron: Gemeente Zandvoort

Voor wie meer wil lezen en weten over alle verkeersmaatregelen rondom de Formule 1 heeft Gemeente Zandvoort een interactieve site gemaakt, waarin terug te vinden is welke weg vanaf wanneer afgesloten is. 

PARKEREN Wie naar het circuit in Zandvoort wil, is dus genoodzaakt om met het openbaar vervoer te komen. Wie denkt de auto te nemen naar het dichtstbijzijnde station in Haarlem te nemen en vanaf daar met de trein verder te gaan, kan beter van tevoren goed nadenken waar de auto dan geparkeerd moet worden. De parkeergarage bij het Haarlemse NS-station kan in het Formule 1 weekend alleen gebruikt worden door mensen met een online reservering, zo valt te lezen op de website van Interparking, de beheerder van de parkeergarage. Daarnaast heeft Interparking de gelegenheid aangegrepen om de parkeertarieven voor dit weekend behoorlijk te verhogen. Ongeacht de parkeerduur moet 50 euro worden betaald. Voor 5 minuten, maar ook voor een hele dag. In de parkeergarage kost het parkeren normaal gesproken 0,50 euro per twaalf minuten tot maximaal 25 euro voor een hele dag. In dat licht is het wellicht verstandiger om de auto bij een station dat iets verder weg ligt te parkeren. Bijvoorbeeld station Hillegom of Amsterdam Sloterdijk, beiden op zo’n tien minuten afstand (met de trein).

TWAALF TREINEN PER UUR Ondanks het feit dat er ‘maar’ tweederde van het oorspronkelijke aantal bezoekers welkom is op het Zandvoortse circuit, 67.000 mensen per dag in plaats van 100.000 mensen, houdt de NS wel de dienstregeling aan die zij oorspronkelijk bedacht had. De Nederlandse Spoorwegen laten in het weekend van 3, 4 en 5 september twaalf treinen per uur van en naar Zandvoort rijden. Dat betekent dat er elke vijf minuten een trein arriveert of vertrekt, zodat er 10.000 reizigers per uur vervoerd kunnen worden.

Omdat er grote drukte verwacht wordt, moeten treinreizigers wel rekenen op een overstaptijd van zeker een half uur op de trein naar Zandvoort. Vanwege de drukte is het ook niet toegestaan voor reizigers tussen Amsterdam en Zandvoort om een fiets mee te nemen in de trein. Om alles in goede banen te leiden, zijn er per racedag ook circa 300 extra NS-medewerkers aan het werk om reizigers te helpen, laat de NS weten. Die zullen ook op en rondom de stations aanwezig zijn om de bezoekers te helpen snel hun weg te vinden naar de race en de doorstroom te bevorderen. Daarvoor zijn ook extra in- en uitcheckpalen neergezet bij station Zandvoort, zodat er minder oponthoud is.

Het is uitzonderlijk dat NS op deze locatie zoveel treinen per uur rijdt. Station Zandvoort aan Zee ligt aan het einde van een traject met twee sporen. Op een normale dag rijden er twee treinen per uur. Dit weekend krijgt station Zandvoort aan Zee met bijna 10 keer zoveel reizigers voor een keer de omvang van station ‘s-Hertogenbosch.

“We zijn trots dat we dit evenement van wereldklasse, dat na 36 jaar terugkeert naar Zandvoort, met de trein duurzaam bereikbaar kunnen maken voor een groot deel van de bezoekers. Hiervoor zetten we alles op alles. Dit is een extra grote uitdaging in combinatie met een aantal andere evenementen in het land, zoals de Wereldhavendagen. We passen hiervoor landelijk de dienstregeling aan zodat daar waar we de meeste reizigers verwachten ook de meeste treinen rijden. 300 extra collega’s per dag staan onze reizigers bij om op de plaats van bestemming te komen”, zo laat Tjalling Smit, Lid van de Raad van Bestuur van de NS weten„

Door Bjorn WarmerdamKlink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Nieuwsblad IJmuiden