2021-09-02 07:00:00 | [GRAND PRIX] Vera koestert mooie herinneringen F1: ‘Ik was destijds fan van Niki Lauda, nu van Max’


ZANDVOORT Als tiener ging Vera Dam voor het eerst naar de races in Zandvoort. Liftend vanuit Haarlem, met haar grote broer. Ze kropen onder het hek door, om een glimp van de race op te vangen. Niki Lauda was destijds haar favoriet; nu is dat Max.

Ze bewaart goede herinneringen aan de eerste races die ze samen met haar broer bezocht. Een heel avontuur. “Mijn moeder was alleenstaand en had vijf kinderen. Geld voor de bus zat er vaak niet in. We mochten liften van mijn moeder, tenminste, als we de avond ervoor paling zouden meenemen van de Luilakmarkt. We gingen meestal al heel vroeg naar Zandvoort. Om de tijd te doden voor de race zaten we op het strand en sliepen we onder grote rieten strandstoelen. We werden dan gewekt door het geluid van voorbijrazende auto’s. Dat was het moment om naar de baan te gaan.” 

Door Naomi Heidinga

Kaartjes hadden ze niet, dus ze moesten onder het hek doorkruipen. “Dat mocht natuurlijk niet, en er liepen ook agenten rond. Het was een kwestie van het juiste moment kiezen. We eindigden meestal op een plek waar je weinig kon zien van de race. Een enkele keer lukte het om op de duinen te komen, waar het uitzicht beter was. Het was een hele happening, om erbij te zijn en het oorverdovende lawaai van de auto’s te horen, dat was al leuk genoeg.”

Ik had de reis al uitgestippeld, maar helaas kan ik toch niet bij de race zijn dit jaar.

NIKI LAUDA Ze laat foto’s zien van een race op Zandvoort in 1978. “Daarvoor had ik wel netjes kaartjes gekocht.” Op de foto’s zijn de auto’s te onderscheiden waar onder meer Niki Lauda en Michael Schumacher in reden. “Ik was destijds fan van Niki Lauda. Een serieuze, bijna norse man, die heel goed kon rijden.” Dit jaar zou ze voor het eerst Max Verstappen in Nederland in actie zien. “Ik heb een kaartje kunnen bemachtigen voor de eerste F1 race op Zandvoort. Aanvankelijk zou die vorig jaar worden verreden. Vanwege corona is de wedstrijd doorgeschoven naar dit jaar. Enkele weken geleden kreeg ik het bericht dat ik ondanks mijn kaartje toch niet bij de race kan zijn. Dat heeft te maken met de beperkte toegelaten capaciteit. Een derde heeft dus pech, en daar val ik net onder. Ik had de reis al uitgestippeld. Liften doe ik niet meer en met de auto naar het circuit is een crime. In plaats daarvan zou ik met de trein gaan, ik had al een kaartje geregeld.” Haar kaartje voor de race heeft ze doorgeschoven naar volgend jaar. “Ik kon ook mijn geld terugkrijgen, maar liever wil ik een race op Zandvoort zien. Mijn kaartje blijft gelukkig geldig.”

Vera laat foto’s zien van de GP Formule 1 races in 1978 op Zandvoort. – foto: Naomi Heidinga

RACENEEF Ze gaat de race nu kijken op tv, samen met haar ‘raceneef’. “We zijn allebei fan van de Formule 1. Samen zijn we een keer een weekend naar Francorchamps geweest. Een hele belevenis. We zaten op de camping, en hadden een goede klik met de buren. Het was heel gezellig, en één oranje feest. Al hebben we daar ook de keerzijde van de sport meegemaakt: tijdens de Formule 2 races, die hetzelfde weekend werden gehouden, kwam een van de coureurs om het leven.” Ze kreeg er tevens een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het racen. “Er was parkeerplaats die vol stond met vrachtwagens, waar je als bezoeker ook omheen mocht lopen. Het is een circus.” Ook bijzonder was het F1 evenement in de Ziggo Dome. “Daar werd een wedstrijd live uitgezonden. Daarnaast was er een dj, en werden er interviews gegeven. Op het plein voor de Ziggo Dome werd voor aanvang al de polonaise gelopen. Dat is het leuke aan fans van de Formule 1: de sfeer is heel gebroederlijk. De meerderheid in Nederland is voor Max Verstappen, maar als je voor een andere coureur bent, is dat geen probleem. Er is geen haat en nijd onderling. Wat dat betreft is het heel anders dan bij voetbalwedstrijden.”

Wat dat betreft is het heel anders dan bij voetbalwedstrijden.

MAX VERSTAPPEN Ze is nu fan van Max Verstappen, hoe kan het ook anders. “Het is een goede coureur. Heel knap dat hij het zover geschopt heeft. Zijn vader, Jos, was natuurlijk ook al goed. Hij heeft Max heel wat jaren begeleid. Totdat hij in de Formule 1 ging rijden, toen moest Jos een stap terugdoen en namen anderen de training over. Daar heb ik veel respect voor, dat je als vader het dan ook het uit handen kan geven.” 

TITELKANDIDAAT Of Max dit seizoen kan winnen, is de vraag. “Ik denk in ieder geval dat hij op het podium terecht komt. Een tweede plek zou wat dat betreft ook al mooi zijn.” Hamilton ziet ze als grote titelkandidaat, al vindt ze hem niet zo sympathiek. “Nee, dat heb ik eigenlijk nooit gevonden. Hij heeft veel gewonnen, maar gedraagt zich een beetje hautain, hij doet zich voor als de Formule 1 koning. Natuurlijk is het een goede coureur, maar hij heeft ook geluk gehad. Als je alleen een goede coureur bent, kun je niet winnen, je hebt ook een goede auto en af en toe mazzel nodig.” Meer sympathie heeft ze voor Lando Norris en de jonge Schumacher. “Ik hoop dat Max een goede race kan rijden, maar mocht hij pech hebben met zijn auto of in de grindbak belanden, dan kijk ik de race gewoon uit.” Ze kijkt nu al uit naar volgend jaar. “Dan ben ik er zeker bij. Hopelijk doet Max ook volgend seizoen mee om de prijzen!”Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Nieuwsblad IJmuiden