2021-09-03 07:00:00 | [GRAND PRIX] Formule 1 leeft hele jaar in centrum van Zandvoort

[ad_1]


ZANDVOORT Momenteel is er natuurlijk geen ontkomen aan. Het Formule I circus daalt neer in Zandvoort en dat is te merken in het dorp. Diverse ondernemers hebben hun etalage aangepast, er is van alles te doen op het Badplein en overal hangen de bekende geblokte finish-vlaggen aan gevels. Voor wie nu geen tijd heeft, kan met een gerust hart later in het jaar een bezoekje brengen. In Zandvoort leeft de Formule I namelijk het hele jaar.

SOUVENIRS Wie op zoek is naar bijzondere parafernalia rond de Grand Prix, kan terecht bij Pole Position in het dorp. Deze zaak heeft bijzondere spullen, die allemaal met de Formule I te maken hebben. Van kleding tot automodellen; de zaak staat propvol. Fans van Max Verstappen kunnen hun hart ophalen; daar is een speciale lijn met petjes, kleding en natuurlijk zijn bolide in diverse schalen.

TEGELS Wie dan toch door de Kerkstraat loopt, moet even naar beneden kijken. In de straat zijn diverse ‘sterren-tegels’ aangebracht met een tekst over beroemde Zandvoorters. Ga maar op zoek naar Jan Lammers of Rob Slotemaker en andere beroemdheden.

RABBEL De meest opvallende Formule I gelegenheid zit een stukje verderop op het Kerkplein: Lunchroom Rabbel. Deze zaak is een waar walhalla voor de liefhebber. Overal staan, liggen en hangen herinneringen aan coureurs en races. Een race-tenue van Jan Lammers, een outfit van een official die werkzaam was op het circuit in de jaren ‘80 en een vitrine vol met Ayrton Senna-spullen. En dat is nog maar een greep. Eigenaar Marcel Busscher is zelf een groot liefhebber van de Formule I, maar het was in het begin niet de bedoeling om de lunchroom zo in te richten. “Het was de bedoeling dat de bierleverancier bloezen voor de bediening zou leveren, maar dat ging niet goed”, legt Busscher uit. “Toen moest ik zelf wat bedenken en heb toen de link met Formule I gemaakt. En langzaam maar zeker zijn daar spullen bijgekomen. Het ging helemaal lopen toen Max Verstappen in 2016 zijn eerste Grand Prix won.”

BEZOEKERS Toen de zaak er eenmaal een beetje aangekleed was, begonnen bezoekers spontaan mooie spullen aan te bieden. “Het is geweldig hoe enthousiast mensen kunnen zijn. Jan Lammers bood meteen een race-outfit aan en andere bezoekers gingen eens op zolder kijken of ze nog wat moois hadden. Laatst was er een bezoekers uit Brabant die prachtig olievaten heeft, die hij wel even zou komen brengen. Ik was wat sceptisch, maar hij heeft zich aan zijn woord gehouden”.

MUSEUM De lunchroom heeft inmiddels de reputatie als een klein museum. “Sommige stukken zijn echt uniek en daar moet ik een beetje mee oppassen”, lacht Busscher. “Het leek me een leuk idee om de pakken buiten te zetten, maar zo vol in de zon was toch niet zo een goed idee. We zijn inmiddels ook wel bekend in ‘het Formule I wereldje’. Die is niet zo heel groot en we behoren er inmiddels zelf ook wel toe. Ze weten ons te vinden”.

PITSPILS Het meest opvallende is toch wel het eigen bier: Pitspils. “We merkten dat lokaal gebrouwen bier heel goed liep, maar het was niet ons lokaal bier. Toen hebben we zelf een mooie pils laten ontwikkelen”. Een goede zet, want van al het bier dat bij Rabbel verkocht wordt, is 70 procent Pitspils. “We leveren het ook aan hotels in de buurt, die het als welkomstcadeautje voor gasten gebruiken.” Helemaal trots is Busscher op de laatste toevoeging: alcohol-arm Pitspils. “Dat hebben we ontwikkeld met een brouwerij in Amsterdam die werkt met mensen met een sociale achterstand. Daar ben ik erg blij mee. Een biertje drinken is sowieso een sociaal gebeuren en als je dit pilsje drinkt, ben je dus dubbel-sociaal bezig!”. Het grappige is dat het bier 0,33% alcohol bevat en geleverd wordt in een 0,33 liter flesje. Dat komt mooi overeen met het racenummer van Verstappen.

HARD WERKEN Busscher is er zelf niet bij op het circuit op 5 september. “Ik had kaartjes”, zegt hij terwijl het dilemma van zijn gezicht is af te lezen. “Maar het kan die zondag hier wel eens een gekkenhuis worden en dan moet je als eigenaar er gewoon zijn. Dus heb ik ze aan mijn moeder gegeven. Ik ga wel naar de laatste wedstrijd van het seizoen in Abu Dhabi en hoop dat Max daar zijn eerste WK pakt”.

GENERALE Dat er 30.000 mensen minder komen dan gepland, is volgens Busscher misschien niet zo heel erg. “We hebben geen idee waar bezoekers allemaal naar toe gaan. Wordt het heel druk in het dorp of juist niet; we hebben geen idee. Dit jaar is dus een mooie generale repetitie en dan hebben we volgend jaar een geweldige Grand Prix als alles weer mag”.

Door Joop Touw

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]