2021-09-14 06:15:00 | Genieten voor twee op de duofiets: ‘Het is mooi om te zien hoeveel voldoening het geeft’REGIO Stel je voor dat je graag zou willen fietsen, maar dit niet meer zelfstandig kunt. Dan biedt Fietsmaatjes Zuid-Kennemerland toch een mogelijkheid. Op de duofiets gaan een deelnemer en vrijwilliger samen op pad om te genieten van de prachtige omgeving die Zuid-Kennemerland te bieden heeft.

Moniek Hijne van Fietsmaatjes Zuid-Kennemerland vindt het iedere keer weer mooi om te zien hoeveel voldoening het de deelnemers en vrijwilligers geeft om deze fietstochten te maken. “Het plezier is van hun gezicht af te lezen”, zo zegt ze. “Het fijne van een duofiets is namelijk dat deelnemers met een gerust hart op pad kunnen, omdat zij de regie van het fietsen uit handen geven. Ze zijn evengoed actief, maar hoeven zich geen zorgen te maken dat ze bijvoorbeeld het trappen niet volhouden. Daarnaast is de buitenlucht gezond voor zowel lichaam als geest. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat het je immuunsysteem versterkt en het je geheugen verbetert. Nog een voordeel van het duofietsen is dat je naast elkaar zit. Hierdoor kun je naast bewegen ook nog eens gezellig met elkaar kletsen. Dit laat zien hoe belangrijk en dankbaar een rol als vrijwilliger bij Fietsmaatjes is. Het voelt iedere keer weer goed om een grote glimlach van de deelnemer te krijgen”.

Fietsmaatjes Zuid-Kennemerland werkt samen met vijf zorglocaties verspreid over Haarlem: De Molenburg, Spaar en Hout, Schoterhof, De Blinkert en Martha Flora. In Heemstede is er samenwerking met buurtcentrum Plein 1. Op al deze locaties is een duofiets aanwezig. Door samenwerking met deze locaties kunnen de onderlinge contacten in de wijk worden vergroot.

Fietsmaatjes zorgt samen met medewerkers van de locatie voor onder andere aanmelding, instructie en proefritjes voor nieuwe vrijwilligers en deelnemers. De mogelijkheid is om je al meteen als duo in te schrijven, denk hierbij aan vader en dochter of als buurman en wijkbewoonster. Maar dat hoeft niet. Het is ook mogelijk om individueel in te schrijven, zowel als vrijwilliger als deelnemer. Fietsmaatjes zorgt er dan voor dat er een duo wordt gevormd en begeleidt bij het maken van de eerste afspraak. Via de website kunnen mensen zonder verplichting, een proefrit aanvragen. Als het duofietsen bevalt, vraagt Fietsmaatjes deelnemers een kleine jaarlijkse bijdrage van 15 euro als dekking voor reparatie- en onderhoudskosten van de duofiets.

Met een klein kernteam en een actief bestuur is Fietsmaatjes hard aan het werk om de aankomende jaren steeds meer uit te breiden. Zo wordt gekeken naar mogelijkheden voor nieuwe locaties. Hijne: “Voor verschillende locaties zijn wij op zoek naar locatiecoördinatoren om nieuwe vrijwilligers en deelnemers op weg te helpen. Bovendien zijn wij druk bezig om nog meer vrijwilligers en deelnemers aan te trekken voor de hele regio. Ben je enthousiast geworden om ook op de duofiets te stappen? Of heb je interesse in één van onze vrijwilligersfuncties? Kijk dan op onze website https://fietsmaatjeszuidkennemerland.nl of mail naar [email protected]”. Klink hier om het artikel te lezen

Bronvermelding: Nieuwsblad IJmuiden