2020-10-31 08:17:45 | Ruim 2.500 mensen zonder ervaring willen bijspringen in de zorg

[ad_1]

Ruim 2.500 mensen zonder ervaring willen bijspringen in de zorg

Ruim 2.500 mensen zonder zorgachtergrond hebben zich het afgelopen etmaal gemeld om bij te springen in de zorg. Dat bevestigt een woordvoerder van zorgorganisatie Actiz zaterdag na berichtgeving van Trouw. Actiz is een van de initiatiefnemers van Extrahandenvoordezorg.nl, waar mensen zich kunnen melden die tijdelijk zorgwerk willen verrichten in de bestrijding van het coronavirus.

Omdat er onvoldoende aanmeldingen waren van mensen met relevante ervaring, opende Extrahandenvoordezorg.nl vrijdag de inschrijvingen voor nieuwkomers in de zorg, bijvoorbeeld uit de aan banden gelegde horeca. Behalve ruim 2.500 leken hebben ook ruim vijfhonderd mensen die wel over ervaring beschikken zich gemeld.

Tijdens de eerste golf gaven twintigduizend mensen zich op via het platform, onder meer oud-zorgmedewerkers of studenten die een relevante opleiding volgen. Ruim tweeduizend van hen werden geselecteerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. De overgrote meerderheid bleek beperkt of niet inzetbaar of trok zich alsnog terug, aldus een woordvoerder van Actiz, mede initiatiefnemer van Extrahandenvoordezorg.nl. Om die reden deed de website vrijdag de nieuwe oproep.

Zij zullen een gratis onlinetraining volgen van een week. Hierin krijgen zij de basisprincipes van het zorgwerk uitgelegd en wordt gekeken waar zij inzetbaar willen en kunnen zijn. Als zij daadwerkelijk ingezet worden, krijgen ze daarvoor betaald.

Politie maakt einde aan meerdere illegale feesten van jongeren

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie in meerdere plaatsen een einde gemaakt aan illegale samenkomsten van jongeren. Onder meer in Utrecht, Rotterdam en het Gelderse Angerlo werden feestgangers bekeurd.

In Utrecht vielen agenten een werfkelder binnen aan de in het centrum gelegen Oudegracht, waar ongeveer vijftig man aan het feestvieren was. „Iedereen zat vlak op elkaar en er werd op geen enkele manier 1,5 meter afstand gehouden”, aldus de politie, die de wapenstok inzette om de feestgangers binnen te houden en zo te kunnen bekeuren. De sfeer werd „grimmig”, aldus de politie. Een groepje jongeren ontkwam en wilde later weer terugkeren naar de Oudegracht. Zij zijn toen aangehouden en ook beboet.

In Rotterdam beëindigden agenten een studentenfeest en bekeurden 27 aanwezigen voor het overtreden van de coronaregels. De politie trof de studenten verstopt onder bedden, op het dak en in de tuin aan, meldt regionale omroep RTV Rijnmond. In Dordrecht kregen negentien jongeren volgens persbureau ANP een bekeuring omdat zij waren samengekomen op een skatebaan. Ook zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan het drinken van alcohol op straat en wildplassen.

En ook in Angerlo in Gelderland bekeurden agenten circa twintig jongeren vanwege een illegaal samenzijn, meldt de eenheid Gelderland op Twitter. De politie kreeg een tip via Meld Misdaad Anoniem en heeft door de inval naar eigen zeggen „voorkomen dat het een groter feest werd”.

Vrijdag meldde de politie Rotterdam dat tien agenten die vorige week een illegaal feest op een boot in Alblasserdam afbraken, nu in quarantaine zitten. Een van de feestgangers bleek besmet te zijn met het coronavirus.

Welkom in een nieuw blog over het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt

Welkom in een nieuw blog. Op deze plek houdt de redactie van NRC je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Hieronder het belangrijkste nieuws van vrijdag:

  • Sinds donderdag is het aantal geregistreerde positieve testuitslagen in Nederland toegenomen met meer dan 11.000, zo meldt het RIVM. Dat is opnieuw hoger dan het tot nu toe is geweest, maar het hoge cijfer komt volgens het RIVM vooral doordat er nu meer getest wordt omdat de testcapaciteit is uitgebreid.
  • Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is sinds donderdag met één gestegen. Dit kan het „eerste effect zijn van de maatregelen die ruim twee weken geleden zijn ingezet”, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
  • België voert vanaf maandag strengere lockdownmaatregelen in. Alle Belgen wordt opgeroepen thuis te blijven behalve voor noodzakelijke boodschappen en voor medische zaken.


Hier kun je het blog van vrijdag teruglezen



[ad_2]

[sc name=”link-naar-bron” sourcelink=https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/31/coronablog-31-oktober-a4018150]

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply