2021-01-13 15:58:00 | D66 stelt opnieuw vragen over situatie rond abortuskliniek | Haarlems Weekblad

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

HAARLEM De Haarlemse fractie van D66 stelt morgen in het politieke vragenuurtje van de raad opnieuw vragen over de situatie rondom Het Beauhuis en de Bloemenhovekliniek. Deze abortuskliniek heeft een ingang op zowel Haarlems als Heemsteeds grondgebied, waar regelmatig cliënten van de kliniek worden lastiggevallen door demonstranten. De gemeente Heemstede nam eerder al een besluit om een bufferzone van 25 meter rond de ingang in te stellen, zodat cliënten naar de kliniek konden zonder te worden lastig gevallen. De Haarlemse raad heeft burgemeester Wienen middels een motie opgeroepen om ook in Haarlem een bufferzone in te stellen, maar de uitvoering daarvan roept opnieuw vragen op.

Wienen liet de raad eerder al weten dat er op 27 november vanuit de gemeente observanten in burger bij de kliniek zijn geweest. Die zagen daar dat cliënten van de kliniek aanhoudend door actievoerders werden lastig gevallen, ook als ze expliciet aangaven daar niet van gediend te zijn. Wienen heeft naar aanleiding hiervan aangegeven dat dit voor hem aanleiding was om de organisatie Domus Domini, die verantwoordelijk is voor de protesten rond de kliniek, extra beperkingen op te leggen. Echter, hij zou de situatie eerst beter willen onderzoeken. De raad kon zich daar echter niet in vinden en diende de motie ‘Het betogingsrecht is geen vrijbrief voor intimidatie’ in, die met grote meerderheid werd aangenomen. Naar aanleiding hiervan wees burgemeester Wienen vier mogelijke locaties aan waar Domus Domini van hem zou mogen protesteren; twee aan de Herenweg en twee aan de Claus Sluterweg. Daarvan zou er uiteindelijk maar een voor het protest moeten worden aangewezen.

De Haarlemse fractie van D66 heeft naar aanleiding van deze maatregelen echter nog een aantal aanvullende vragen. Zo wil de partij weten waarom de burgemeester heeft gekozen voor het aanwijzen van een viertal locaties op verschillende afstanden van de ingang van de kliniek in plaats van de invoering van een bufferzone net als Heemstede, zoals verzocht door de raad. In de situatie zoals de burgemeester die wil uitvoeren, staan de demonstranten nog steeds op 7 meter afstand van de ingang van de kliniek. Daarnaast is D66 ook benieuwd of Wienen heeft overlegd met de kliniek en de gemeente Heemstede over het aanwijzen van deze vier locaties. Indien dit het geval is, zou de partij graag horen wat de reactie van de kliniek en de buurgemeente was op de voorgestelde maatregel. 

Volgens D66 zou de gemeente Haarlem aanvullende maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat bezoekers en medewerkers van de abortuskliniek ongehinderd en ongestoord het terrein van de kliniek kunnen bereiken zonder direct geconfronteerd te worden met betogers. “Want op een paar van de aangewezen locaties moeten deze mensen alsnog langs demonstranten lopen”, aldus D66. “We zijn dan ook erg benieuwd hoe de burgemeester dit voor ogen heeft”. Verder zijn de plannen van burgemeester Wienen volgens D66 lastig te realiseren in coronatijd. De door de burgemeester aangewezen locaties liggen op stoepen die minder dan 1,5 meter breed zijn, terwijl iedereen in deze tijden geacht wordt minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. “We zouden graag van de burgemeester horen welke maatregelen de burgemeester neemt in samenspraak met de organisator van de betoging om te zorgen dat voetgangers vrije doorgang hebben op 1,5 meter afstand van de betogers.  Wordt ten tijde van de betogingen een deel van de straat (Wagenweg/Claus Sluterweg, red.) afgezet ter verbreding van het voetgangerspad?”

Het vragenuur is donderdag 14 januari vanaf 16.30 uur live te volgen via  

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”http://storage.pubble.nl/96897487/content/2021/1/ae041005-d482-472a-8ecc-05d291850d62.jpg” border_radius=”0″ link=”http://storage.pubble.nl/96897487/content/2021/1/ae041005-d482-472a-8ecc-05d291850d62.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:Haarlems Weekblad[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply