2021-01-20 14:50:54 | Voetgangersbrug in Sneek vernoemd naar eigenaar van eeuwenoude zwanenhalsband

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

De voetgangersbrug op het nieuwe ‘speeleiland’ in de wijk Harinxmaland in Sneek wordt vernoemd naar Sybolt van Popma. Voor de aanleg van de wijk werd er tijdens archeologisch onderzoek een halsband gevonden met daarin deze naam gegraveerd.

Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat deze brug voortaan de ‘Sybolt van Popmabrêge’ zal heten. Van Popma was een jonkheer die in 1602 werd geboren, vermoedelijk in IJlst. Hij was de zoon van burgemeester Aesge Sydses van Popma en hij was luitenant-kolonel in het Friese Regiment. Vermoedelijk erfde hij de Harinxma State in Loënga van zijn oom.

De koperen halsband die gevonden is, heeft ooit om de hals van een zwaan gezeten. De adel mocht zwanen houden en afschieten. Zwanenvlees was een delicatesse en de veren van de beesten werden gebruikt om mee te schrijven. Ze wilden nog wel eens wegvliegen, vandaar deze halsbanden.

In de wijk werden al eerder straten vernoemd naar vroegere gebruikers of pachters van de voormalige landerijen in het gebied, zoals de Evert Egbertsstraat, Pier Hylckeshof en Ype Johannesstraat.

Op het speeleiland staan nu een voetbalkooi, speeltoestellen en een ‘vrije verbeelding’ van het houten skelet van een boerderij uit de IJzertijd.

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”https://www.lc.nl/incoming/g5zs8p-voetgangersbrug-speeleiland.jpg/ALTERNATES/LANDSCAPE_768/voetgangersbrug%20speeleiland.jpg” border_radius=”0″ link=”https://www.lc.nl/incoming/g5zs8p-voetgangersbrug-speeleiland.jpg/ALTERNATES/LANDSCAPE_768/voetgangersbrug%20speeleiland.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:Leeuwarder Courant[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply