2021-01-20 18:40:00 | Wel of geen paal in de Veerpoort?

[ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]

SCHOONHOVEN • Uiterlijk over een half jaar wil B&W van Krimpenerwaard de uitslagen van een onderzoek presenteren waaruit moet blijken of het plaatsen van een paal voor de Veerpoort, om verkeer vanaf de rivierzijde te weren, draagvlak heeft onder bewoners en middenstand.

Dit maakte wethouder Ria Boere dinsdagavond tijdens de commissievergadering bekend. Het onderzoek heeft ook betrekking op de verkeersafwikkeling in de nieuwe situatie.

Sluitstuk
Het plaatsen van de -verzinkbare- paal, naar aanleiding van een , moet het sluitstuk worden van een jarenlange discussie in Schoonhoven over het al dan niet afsluiten van de Veerpoort voor verkeer. Overigens is de historische stadstoegang nu al vanaf de binnenstad afgesloten voor automobilisten en motorrijders.

Kip en het ei
De vraag van wel of geen paal maakte dinsdagvond deel uit van een bredere discussie: het afronden van de herinrichting van het gebied Buiten de Veerpoort. Het werd een kip-en-het-ei verhaal. Want diverse aspecten hebben met elkaar te maken.

Zo wil het college best bekijken of een historische toegangsbrug voor de Veerpoort, die nu onder het wegdek ligt, naar de wens van de historische vereniging kan worden opgeknapt en zichtbaar worden gemaakt. Zo kan het publiek weer genieten van een extra stukje geschiedenis van de Zilverstad.
De 17e-eeuwse brug verbond vroeger het centrum met het buitendijkse gebied. Als deze brug wordt gerestaureerd, nadat het bij graafwerkzaamheden tijdens de herinrichting zwaar beschadigd raakte, kan het met een glazen plaat eroverheen ‘beleefbaar’ worden gemaakt. 

Knoop doorhakken
Voorafgaand daaraan moet de knoop worden doorgehakt van het al dan niet weren van gemotoriseerd verkeer vanaf de rivierzijde. Want het scheelt nogal of er zwaar verkeer over zo’n glazen plaat rijdt of alleen fietsers…

Hoe dan ook, Politiek Krimpenerwaard drong aan op haast. Een boodschap die portefeuillehouder Ria Boere alleen maar kon onderschrijven, want zij wil dit dossier ook graag sluiten.

Meer groen
Het herstelplan komt neer op meer groen in het gebied, een betere afscheiding van autoverkeer met fietsers die opgesteld staan voor de pont en een betere duiding van waar automobilisten hun voertuig kunnen parkeren. “Ja, sommige dingen hebben we niet goed ingeschat. Die willen we herstellen”, erkende wethouder Ria Boere.

Eén en ander moet, als de gemeenteraad begin volgende maand toestemming verleent, als het even kan nog voor de zomer zijn uitgevoerd.

Passantenhaven
Daarnaast is de wens om van de noodhaven een passantenhaven te maken, wat moet zorgen voor meer reuring in deze haven én een korte verbinding van passagiers van de aanmerende jachten naar Schoonhoven-centrum.

De kosten van genoemde werkzaamheden worden geschat op 385.000 euro, exclusief die van een verplaatsbare paal voor de Veerpoort.

[/ms_column][ms_column style=”1/3″ align=”left” class=”” id=””][ms_image_frame src=”http://storage.pubble.nl/350eaab2/content/2017/12/a59ec07a-d66f-42e9-bc9a-0ac01306e0a9.jpg” border_radius=”0″ link=”http://storage.pubble.nl/350eaab2/content/2017/12/a59ec07a-d66f-42e9-bc9a-0ac01306e0a9.jpg” link_target=”_blank” light_box=”yes” class=”” id=””][/ms_column][/ms_row][/ms_section][ms_section background_color=”#ffffff” background_image=”” background_repeat=”repeat” background_position=”top left” background_parallax=”no” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”none” padding_top=”10″ padding_bottom=”50″ padding_left=”10″ padding_right=”10″ contents_in_container=”yes” top_separator=”” bottom_separator=”” full_height=”no” class=”” id=””][ms_row][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Klik hier om het artikel te lezen[/ms_column][ms_column style=”2/3″ align=”left” class=”” id=””]Bronvermelding:hetKONTAKT[/ms_column][/ms_row][/ms_section]

Leave a Reply