2021-04-09 10:14:17 | Geen afvalbakken bij ‘kiss and ride’ plek op Kennemerplein | Haarlems Weekblad

[ad_1]

HAARLEM De gemeente Haarlem is niet van plan om afvalbakken of sigarettenpilaren bij de ‘kiss and ride’ plek bij het Haarlemse NS station aan te brengen, zo heeft wethouder Michel Rog gisteravond in het vragenuur van de raad laten weten in antwoord op vragen van Jouw Haarlem. 

Achter het station op het Kennemerplein is een zogeheten ‘kiss and ride’ plek. Het pad is daar met olivijn ingestrooid, dat CO2 opneemt. “Er staat een mooi bord bij en er zijn ook nieuwe bomen geplant. Dat ziet er allemaal prachtig uit”, aldus Moussa Aynan van Jouw Haarlem. “Maar als je kijkt naar de bomenspiegel, dan staat die vol met sigarettenpeuken. Wij willen daarom graag van de wethouder weten of het mogelijk is om hier een pilaarasbak te plaatsen en een afvalbak, want er is ook behoorlijk wat zwerfvuil op deze plek”.

Wethouder Rog liet Aynan weten dat hij dat niet van plan is. “Het is niet toegestaan om je rommel, en zeker geen giftige rotzooi, in de openbare ruimte te smijten. Het is de eigen verantwoordelijkheid om hun afval netjes op te ruimen en ik wil slecht gedrag niet gaan belonen. Ik heb Spaarnelanden inmiddels wel gevraagd om daar een extra schoonmaakronde te gaan doen”. 

Sinds afgelopen november ligt er olivijn op de Kiss & Ride-strook achter het station. Het olivijnpad neemt CO2 op uit de lucht. Olivijn is een natuurlijk gesteente dat ontstaat bij vulkaanuitbarstingen. Het neemt CO2 op als het verweert, vooral na een regenbui. Hoe meer je over de steentjes loopt, hoe sneller het CO2 opruimt. Het gebruik van dit mineraal in wandelpaden is een idee van de Haarlemse Jelle Brans en Maarten Hulsman. Zij wonnen in 2019 het Initiatievencafé dat in het teken van het Haarlems Klimaatakkoord stond.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]