2021-05-11 14:15:00 | [COLUMN] Plucheklever en zetelrover: zijn ze nou belazerd?

[ad_1]

ZANDVOORT Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor Lokaalaanzee.nl. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Plucheklevers of zetelrovers krijgen ruzie met hun eigen partij. Ze verlaten dan hun partij en vinden zichzelf van nature het meest geschikt om op die zetel te blijven zitten met de bijbehorende raadsvergoeding en andere narcistische motieven. Ze zijn te arrogant om te beseffen dat de zetel de politieke koers van de partij moet uitdragen. Daar hebben de kiezers tenslotte voor gestemd.

In Zandvoort gaat het natuurlijk net weer even anders. Zetelrover Hans Drommel begint voor zichzelf maar blijft wel lid van de VVD. Wethouder Verheij stapt niet op, verklaart zich onafhankelijk, terwijl ze ook lid blijft van de VVD. Ze kan haar baan zo uitstekend combineren met haar gezin dat dit laatste bijna haar hoofdtaak lijkt te zijn.

Beiden vinden het onverantwoord om uit de coalitie te stappen, omdat er dan een bestuurlijke crisis ontstaat. Het komt niet in ze op dat ze zelf de crisis zijn. Met hun geklungel ligt de volgende crisis weldra op de loer. Hun partijleden Hendriks en Göransson konden het niet meer aanzien. Soms is je wethouder wegsturen beter dan doormodderen met etterende wonden.

Drommel verklaart dat hij gelooft in de kracht van de dialoog. Maar je afsplitsen lijkt me geen voorbeeld van een krachtige dialoog. Verheij vindt dat Zandvoort gebaat is bij een stabiel bestuur, maar heeft niet door dat ze zelf de instabiele factor is. Ze is trots op haar parkeerbeleid, maar er zijn in geen enkele raadsperiode zoveel parkeerplaatsen verdwenen als deze periode. Ze geeft 2,3 miljoen weg aan ProRail tegen alle afspraken in en is bereid voor de ambtelijke visie nog meer in de buidel te tasten. Je vraagt je af waarom ze beiden door het partijbestuur niet de partij uit worden gedonderd.

Hieronder zie je de verkiezingsposter van de VVD. Ze gaven al toe dat het pluche in de raadzaal best lekker zit, maar voor plucheklevers is er bij de VVD geen plaats, staat er. Ze hebben het over een aantal frisse kandidaten, die van doorzitverschijnselen geen last hebben. Ellen Verheij is een charmante en intelligente jonge vrouw, voor wie het beste alleen goed genoeg is.

Zo’n poster is natuurlijk de duivel verzoeken. Kies voor duidelijkheid staat er, maar duidelijk is dat er binnen de VVD voor plucheplakkers en zetelrovers gewoon plek blijft.

Wijnand Burger

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]