2020-10-10 05:00:09 | Voor altijd Indië: het verhaal van To en Aris

[sc name=”w3-main” provlink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/category/provinciaal/provincie-drenthe” logoprov=”https://i.ibb.co/9hV9Zyt/Logo-Province-Drenthe.png” logoalt=”Nieuws uit mijn stad – Provincie Drenthe – https://nieuwsuitmijnstad.nl” content=”

De komende weken, in de maand van de geschiedenis met als thema Oost/West, horen we het verhaal van twee jonge mensen die een nieuw leven denken op te bouwen in Indië, maar te maken krijgen met de grote gebeurtenissen op het wereldtoneel: de mobilisatie, de capitulatie, de jappenkampen en de terugkeer naar ‘Holland’, waar in 1948 eigenlijk niemand op ze zat te wachten.

Van luxe naar sober

Met de MS Oranje voeren ze in 1939 naar Batavia, op Java. Aris Budding ging er werken voor Ons Belang, een verzekeringsmaatschappij met een kantoor in Bandung. Ons Belang betaalde de overtocht en het was meteen de huwelijksreis voor To en Aris. Het schip was niets minder dan een luxe hotel. Op de kade klonk het Wilhelmus en de passagiers werden uitgezwaaid door de achterblijvers. Ze genoten aan boord en leerden alvast wat woorden Maleis.

Negen jaar later keerden ze terug naar Holland, Op een sober schip met hangmatten. In de tussenliggende jaren brak de Tweede Wereldoorlog uit, en zaten To en Aris Budding, gescheiden van elkaar, in verschillende Jappenkampen opgesloten. De periode drukte een stempel op de rest van hun leven, hoewel ze er zelden over praatten. Na hun overlijden was er een enorm persoonlijk archief, met vele getuigenissen van wat To en Aris is overkomen. legde het vast.

11/10 Drenthe Toen Podcast

Luister zondagmiddag naar Drenthe Toen voor deel 2 van Voor Altijd Indië, of hier alvast naar de podcast. Drenthe Toen wordt iedere zondagmiddag uitgezonden van 12.00-14.00 uur en is daarna via uitzending gemist terug te luisteren.

RTV Drenthe Podcasts

De Hilte 11: Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties van de familie Nijboer praten erover in deze podcastserie. De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief.

Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak met gedetineerden en bewaarders.

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.

FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen weekend van FC Emmen door. Daarnaast is er ook plaats voor andere sport uit onze provincie.

” sourceimage=”https://imgd.rgcdn.nl/b1c0898f27ed42388bdd53523d70eaad/opener/391f526bc726b60fe95a.jpg” citylink=”https://nieuwsuitmijnstad.nl/Emmen/2020-10-10-050009-voor-altijd-indie-het-verhaal-van-to-en-aris/” source=”rtv Drenthe” ][/sc]

Leave a Reply