2020-10-30 08:45:47 | Minister Hoekstra dreigt herstructureringsplan KLM af te wijzen

[ad_1]

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) heeft gedreigd het eerder ingeleverde herstructureringsplan van KLM af te wijzen. De minister is met name ontevreden over het voorstel dat KLM heeft gedaan om de lonen te matigen. Dat bevestigen bronnen aan NRC na eerdere berichtgeving van De Telegraaf. Goedkeuring voor het herstructureringsplan is een voorwaarde voor de staatssteun ter waarde van 3,4 miljard euro die Hoekstra de luchtvaartmaatschappij eerder heeft beloofd.

Hoekstra is onder meer ontevreden over de looptijden van de afspraken over loonmatiging. In het voorstel worden de lonen verlaagd tot 2022, maar de minister wil dat deze afspraken gelden zolang het steunpakket loopt, tot 2025. Volgens de NOS en persbureau ANP voert KLM vrijdagochtend crisisoverleg over de reactie van Hoekstra.

KLM moest op 1 oktober een herstructureringsplan inleveren waarin het bedrijf toelichting zou geven op de bezuiniging van 15 procent op de „beïnvloedbare kosten”. Uiteindelijk wist KLM op het laatste moment alle vakbonden mee te krijgen en werd een akkoord op hoofdlijnen gesloten. Vervolgens leverde de precieze invulling van dit akkoord weer vertraging op door onenigheid tussen de vakbonden. Zo was vakbond FNV niet tevreden met de afspraken die pilotenvakbond VNV met KLM wist te bedingen.

De luchtvaartmaatschappij bevindt zich financieel in zwaar weer door de coronacrisis. Vrijdagochtend maakte moederbedrijf Air France-KLM bekend dat het vliegconcern in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van ruim 1,6 miljard euro heeft geleden. Zo vervoerde de luchtvaartmaatschappijen tot en met september van dit jaar bijna 65 procent minder reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook verwacht het concern dat er nog een moeilijke tijd aankomt vanwege de toegenomen reisbeperkingen van de laatste weken in Europa.

[ad_2]

[sc name=”link-naar-bron” sourcelink=https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/30/minister-hoekstra-dreigt-herstructureringsplan-klm-af-te-wijzen-a4018030]

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply