2021-01-21 05:00:23 | PostNL bezorgde 25 miljoen extra pakketjes door de pandemie

[ad_1]

PostNL bezorgde door de pandemie 25 miljoen extra pakketjes

PostNL heeft met een „extreem druk piekseizoen” in de laatste drie maanden het financieel „toch al sterke” jaar 2020 afgesloten. Er werden 337 miljoen pakketten bezorgd, waarvan er zo’n 25 miljoen rechtstreeks zijn toe te schrijven aan de extra drukte door het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van het bedrijf (pdf) die vanochtend zijn gepresenteerd.

De post- en pakketbezorger noteerde een nettowinst van 240 miljoen euro – veel meer dan vooraf werd verwacht. 55 miljoen euro daarvan beschouwt PostNL als eenmalig omdat dat bedrag binnenkwam als gevolg van de coronalockdowns. Die leidden niet alleen tot drukte bij de pakketbezorgers, maar ook bij de afdeling die brieven bestelt (‘Mail in Nederland’). Zo zijn er dit jaar meer kerstkaartjes verstuurd omdat mensen minder bij elkaar op visite konden. De drukte leidde wel tot hoofdbrekens bij de bezorgers, drukte in de afhaalpunten en vertraging bij de bezorging.

Bestuursvoorzitter Herna Verhagen zegt dat de goede cijfers te danken zijn aan de inzet van de medewerkers. „Dankzij de enorme inzet van onze mensen en de
veerkracht van onze bedrijfsactiviteiten konden we een essentiële rol in de samenleving vervullen”, zo staat in een bericht bij de cijfers. Ze zegt dat het personeel „bijzondere erkenning” verdient, en beloofde een hogere winstuitkering en een extra betaling voor de medewerkers van de bezorgpartners van PostNL die pakketjes rondrijden. Hoe hoog dat bedrag zal zijn, wordt bij de cijfers niet vermeld.

De pakketjes lagen in de laatste drie maanden van 2020 hoog opgetast in de sorteercentra. De buitengewone drukte heeft PostNL goede financiële cijfers opgeleverd. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de coronapandemie. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag.

  • Het kabinet heeft het voornemen om in Nederland een avondklok in te stellen. Deze zou zaterdag in moeten gaan. Donderdag zal de Tweede Kamer over de maatregel debatteren. Het kabinet heeft verder onder meer aangekondigd dat het maximumaantal bezoekers thuis wordt verlaagd naar één en dat bij uitvaarten nog maar vijftig mensen aanwezig mogen zijn.
  • Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor reizigers uit landen buiten het Schengengebied waar veel mutaties van het coronavirus voorkomen. Het gaat in eerste instantie om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, alle landen in Zuid-Amerika en Kaapverdië.
  • De tweede inenting met het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer en BioNTech wordt pas na zes weken gezet, in plaats van na drie weken. Door later te prikken, kunnen meer mensen een eerste vaccinatie krijgen.
  • Uit modelberekeningen van het RIVM blijkt dat als er geen extra maatregelen worden genomen, een nieuwe coronapiek kan ontstaan die even hoog is als de eerste golf. Half mei zouden er ruim 1.200 coronapatiënten op de IC kunnen liggen. Verder stelt het OMT dat er geen maatregelen zijn die een gelijkwaardig of groter effect kunnen hebben dan een avondklok.
  • Het vaccin tegen Covid-19 van Pfizer en BioNTech lijkt in laboratoriumonderzoeken effectief te zijn tegen de Britse variant van het coronavirus. Het onderzoek is nog niet door collega-wetenschappers beoordeeld. De Britse variant is nu in zestig landen vastgesteld.


Lees hier het hele blog terug: Franse skiliften blijven waarschijnlijk rest van het seizoen gesloten

[ad_2]

[sc name=”link-naar-bron” sourcelink=https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/21/postnl-bezorgde-door-de-pandemie-25-miljoen-extra-pakketjes-2-a4028518]

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply