2021-05-04 09:27:00 | Extinction Rebellion Haarlem: ‘De opwarming van de aarde zal een ontwrichtend effect op onze samenleving hebben’ | Haarlems Weekblad

[ad_1]

HAARLEM Extinction Rebellion Haarlem hield maandag 3 mei bij het afgaan van het luchtalarm haar maandelijkse ‘Luchtalarm = Klimaatalarm actie’ op het Stationsplein. Er deden ongeveer vijftien sympathisanten van de groepering aan de actie mee, die zich bij het afgaan van het alarm op de grond lieten vallen: de zogeheten ‘die-in’. Daarnaast werden er flyers aan voorbijgangers uitgedeeld.

Namens de Haarlemse afdeling van Extinction Rebellion hield Niko Buiten een korte speech op het Stationsplein. Hij memoreerde vlak voor het afgaan van het luchtalarm, dat het alarm bedoeld is voor wanneer we in gevaar zijn. “Maar dat zijn we al lang”, aldus Buiten. “We staan namelijk voor de grootste crisis die we ooit hebben gehad, de klimaatcrisis. Ondanks mooie woorden en klimaatakkoorden stevenen we af op een opwarming van 3 tot 4 graden. Dat zal een ontwrichtend effect op onze samenleving en het leven op onze aarde hebben. Natuurrampen, falende oogsten, stijgende zeespiegels, het staat ons te wachten”.

Volgens Buiten werd ook bij deze actie op het Stationsplein met anderhalve minuut stilte stilgestaan bij het feit ‘dat als we zo doorgaan, we de opwarming van de aarde van San Francisco tot Beijing, van Kaapstad tot ook Haarlem keihard gaan voelen’. Buiten: “We roepen de overheid op om te erkennen dat we afstevenen op een catastrofe, en om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering te stoppen. Extinction Rebellion roept alle burgers op om zich aan te sluiten, op welke manier dan ook!  Wij gaan in ieder geval door, tot we er letterlijk bij neervallen. Dus als het nodig is, staan we hier volgende maand weer”.

De volgende Luchtalarm = Klimaatalarm actie is maandag 7 juni rond 11.30 uur, ook op het Stationsplein in Haarlem.

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]