2021-06-14 06:09:00 | 85 Jaar Bornwaterschool: ‘In de jaren ‘50 en ‘60 waren klassen van boven de vijftig leerlingen niet ongewoon’ | Haarlems Weekblad

[ad_1]

BLOEMENDAAL De Bloemendaalse Bornwaterschool bestond afgelopen jaar 85 jaar. Een grootse viering is vanwege de coronamaatregelen vooralsnog uitgesteld. Wel wordt er teruggeblikt op de historie van de school, die ook altijd veel Haarlemse leerlingen heeft weten te trekken.  

Op maandag 2 september 1935 opende de Bornwaterschool haar deuren voor openbaar onderwijs aan alle kinderen uit Bloemendaal en omgeving. Het ruime, expressionistische gebouw is vernoemd naar de Overveense huisarts en toenmalige wethouder van onderwijs J.Th. Bornwater. De moderne uitstraling van het gebouw en het openbare karakter van de school zorgen ervoor dat de Bornwater al snel bekend komt te staan als een fijne school. De Duitse bezetters nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog de school in beslag en de leerlingen krijgen vanaf dat moment onder andere les vanuit het oude PEN gebouw. Tot de Hongerwinter van 1944, als voedsel-  en brandstoftekort onderwijs in de regio onmogelijk maken. 

Na de oorlog stijgt het leerlingenaantal snel. Niet alleen leerlingen uit Bloemendaal melden zich, maar ook uit de omliggende gemeenten. Daarnaast werden kinderen uit Nederlands-Indië opgevangen. In de jaren ‘50 en ‘60 waren klassen van boven de vijftig leerlingen niet ongewoon. In de jaren ‘90 opent de school een tijdelijke dependance: de Prisma-school, speciaal gericht op kinderen uit het asielzoekerscentrum dat in Bloemendaal is gevestigd. 

Vandaag de dag doet het gebouw, inmiddels van monumentale waarde, nog denken aan tijden van weleer. De school heeft in deze moderne tijd nog steeds haar informele, gezellige karakter weten te behouden. De Bornwater is een fijne en kleine school waar oog is voor de individuele leerling. Wat het onderwijs betreft, wordt er volop geïnvesteerd in digitalisering, diversiteit en duurzaamheid om de school toekomstbestendig te maken en met vertrouwen toe te leven naar een volgend jubileum, dat hopelijk dan weer uitbundig gevierd zal kunnen worden. 

Meer informatie over de school en het onderwijs is te vinden op www.bornwaterschool.nl

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]