2021-10-12 12:20:00 | Zandvoortse VVD nu wel voor ambtelijke samenwerking met Haarlem

[ad_1]

ZANDVOORT Op de algemene ledenvergadering van de VVD op 8 oktober in strandpaviljoen Nautique werd het nieuwe concept verkiezingsprogramma besproken. De nieuw gekozen lijsttrekker Sven Drommel begon met een overzicht van het nieuwe programma. In tegenstelling tot het standpunt van de huidige fractie is de VVD nu wel voor de ambtelijke samenwerking. “We zijn voorstander om op basis van de evaluatie de samenwerking vorm te geven,” staat er te lezen in het concept verkiezingsprogramma 2022 – 2026. De VVD heeft nu nog als uitgangspunt “Er mogen geen parkeerplaatsen verdwijnen” maar dat wordt vanaf volgend jaar gewijzigd in “zoveel mogelijk parkeerplaatsen moeten behouden blijven”. De VVD wil ook meer parkeergarages gaan bouwen.

Zeer tegen de zin van de nieuwe lijsttrekker besloten de leden geen voorrang meer te willen verlenen aan statushouders voor hun huisvesting in Zandvoort. Statushouders zullen net zo lang moeten wachten op een woning als andere inwoners. De VVD wil dit in de prestatieafspraken met woningbouwcorporatie Pré Wonen vast leggen. Sober en doelmatig opvangen van statushouders wil de VVD wel: in omgebouwde kantoren of in containerwoningen. Waar dat mogelijk is, moet verder onderzocht worden. Ook willen ze onderzoeken hoe meer woningen met voorrang aan Zandvoorters toegewezen kunnen worden.

LEK Er is onder de leden veel ergernis over het steeds weer lekken door het bestuur van vertrouwelijke documenten aan pers en niet-bestuursleden zoals bijvoorbeeld e-mails, een brief aan het hoofdbestuur, en namen van nieuwe leden. Het bestuur gaf aan ook geen idee hebben wie er van het bestuur lekt. Er waren ook vragen waarom een gestuurde motivatiebrief van twee aftredende bestuursleden niet naar de leden is gestuurd, terwijl zij daar wel om hadden gevraagd. Het bestuur antwoordde dat ze het bespreken van de brief in november vroeg genoeg vinden.

KANDIDATENLIJST De leden van de huidige fractie zijn niet gevraagd of ze op de kandidatenlijst willen staan voor de volgende raadsperiode. Dat zou eigenlijk moeten gebeuren volgens de richtlijnen van de VVD. Voorzitter Leo Smalt biedt hiervoor zijn excuus aan, maar geeft ook eerlijk aan dat hij er gewoon geen zin in had na al het gedoe in Zandvoort. Talitha Duijn, bijzonder raadslid, voelt zich daardoor ongezien en ongehoord door het bestuur. Ze is het ook vaak niet eens met haar (voormalige) eigen wethouder en ze wil niet op de groslijst omdat ze de indruk heeft dat de nieuwe lijsttrekker Ellen Verheij weer terug wil als wethouder. Belinda Göransson wilde in eerste instantie wel op de voorlopige lijst staan en heeft zich daarvoor ook opgegeven bij een bestuurslid. Omdat ze daar verder niets meer over gehoord heeft en zich ergert aan de manier waarop omgegaan is met haar collega’s Martijn Hendriks en Talitha Duijn, ziet ze er nu vanaf. “Politiek moet je niet op de persoon spelen, maar dat wordt helaas wel gedaan,” zei Göransson. Martijn Hendriks herkent zich in de woorden van Göransson en Duijn en is voorstander van een andere manier van werken. Alle drie willen zich niet meer verkiesbaar stellen.

FAMILIE Ook hebben ze gedrieën onvrede over de lijsttrekkersverkiezing. Tijdens de stemming waren van de 17 leden 6 familieleden/bloedverwanten aanwezig van een van de twee kandidaten. De Wet Bestuur en Toezicht staat familieleden niet toe om te stemmen over een lid van hun familie in bestuurlijke functies, dat is in Zandvoort wel gebeurd. Het hoofdbestuur van de VVD is gevraagd om hier een uitspraak over te doen.

Door Wijnand Burger

[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]