[09-07-2022 13:44:26]-Op deze manieren probeert Zwolle al sinds 1361 een IJsselstad te worden – indebuurt Zwolle – indebuurt

W3.CSS


Datum: 09-07-2022 13:44:26
Locatie: Zutphen
Gemeente:
Provincie: Provincie Gelderland}
Bron: indebuurt

Lees daar meer over en ontdek hoe gemeente Zwolle ook in deze eeuw weer haar best doet om van de plaats een IJsselstad van te maken.
Advertentie wordt geladen…Voor de eerste poging van Zwolle om aan te sluiten bij de IJssel moeten we terug naar 1361.
Het verzoek werd goedgekeurd en er kwam ook een begin van een gracht, maar uiteindelijk stokte het project.
Buursteden Kampen en Deventer gingen voor de plannen liggen van Zwolle om een verbinding te maken met de IJssel.
Het plan is om er een woonwijk te bouwen met maximaal 500 huizen.

Anders dan bijvoorbeeld Zutphen of Deventer, ligt Zwolle niet met de binnenstad direct aan de oevers van de IJssel. Toch zijn er in het verleden door stadsbestuurders wel pogingen gedaan. Lees daar meer over en ontdek hoe gemeente Zwolle ook in deze eeuw weer haar best doet om van de plaats een IJsselstad van te maken.

Advertentie wordt geladen…

Voor de eerste poging van Zwolle om aan te sluiten bij de IJssel moeten we terug naar 1361. Toen werd er volgens historicus Jos Mooijweer een verzoek gedaan bij de bisschop van Utrecht, die destijds ook de landheer was van Overijssel, om een gracht te mogen graven. Het verzoek werd goedgekeurd en er kwam ook een begin van een gracht, maar uiteindelijk stokte het project. Pas in 1480 werd een nieuwe poging gedaan.

Verzet buursteden

Ook dit keer ging het niet van een leien dakje. Buursteden Kampen en Deventer gingen voor de plannen liggen van Zwolle om een verbinding te maken met de IJssel. Het zou een bedreiging zijn voor hun positie. Kampen kwam vooral in groot verzet, waarop de bisschop de toezegging introk.

Halve gracht

Zwolle gaf de strijd echter niet op. Eeuwen later, onder het bewind van Lodewijk Napoleon, leek er volgens Jos Mooijweer schot in de zaak te komen. De gracht vorderde tot aan de Spoolderberg, maar dan wordt Napoleon afgezet en onder het regime van het Franse keizerrijk kwam het graafwerk weer stil te liggen. Het is uiteindelijk onder het bewind van koning Willem I dat de vaart op 24 augustus 1819 af is. Als cadeau kreeg de gracht de naam Willemsvaart.

De tekst gaat verder onder de foto.

Katerveersluizen met Willemsvaart naar het noorden gezien. Links de Oude Veerweg, rechts een aantal turfschepen afgemeerd in de (waarschijnlijk niet meer in gebruik). Foto: Collectie Overijssel

Advertentie wordt geladen…

Internationale bekendheid

Na de Tweede Wereldoorlog besloot Zwolle tot de aanleg van het Zwolle-IJsselkanaal. Dat betekende het einde van de Willemsvaart in 1964. Dit nieuwe kanaal moest volgens journalist Wim Eikelboom een toegang worden voor zware vrachtschepen die via de rivier de stad konden bereiken. Het kanaal zou 10 miljoen gulden hebben gekost, omgerekend ongeveer 4,5 miljoen euro. Dit moest Zwolle internationaal op de kaart zetten, maar het resultaat viel tegen.

Zuidkant Zwolle

Ook zouden er pogingen zijn gedaan tot stadsuitbreiding aan de zuidkant van Zwolle tot aan de oever van de IJssel. Dit zou echter door eigenaren van het oude landgoed Schellerberg zijn tegengehouden. Dat landgoed, gelegen op een rivierduin, fungeert als buffer tussen de binnenstad en de groene uiterwaarden. Het lukte het stadsbestuur niet om de eigenaren te overtuigen en dus viel ook dit plan in duigen.

Hedendaagse poging

Sinds de sloop van de IJsselcentrale in de buurtschap Harculo ziet gemeente Zwolle nu wederom een kans om dichterbij de IJssel te komen. Het plan is om er een woonwijk te bouwen met maximaal 500 huizen. Volgens Wim Eikelboom komt de wijk pal achter de dijk van de uiterwaarden van Harculo. Die uiterwaarden en twee havens zouden echter Natura 2000-gebieden zijn, wat betekent dat de natuur voorrang en bescherming heeft. De vraag is of het de gemeente Zwolle dit keer wel gaat lukken, of dat de plannen wederom in het water vallen.

Dit artikel bevat in totaal 611 woorden


[osm_map_v3 map_center=”51.984257,5.9108573″ zoom=”17.0″ width=”95%” height=”450″ post_markers=”3″ control=”fullscreen,scaleline,overview”]

Bronvermelding:indebuurt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *