2020-10-04 22:26:26 | ‘Ugandese asielzoekers logen over geaardheid’

[ad_1]

Honderden asielzoekers uit Uganda hebben onterecht een verblijfsvergunning gekregen na leugens over hun geaardheid, schrijft NRC op basis van interne stukken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Tweehonderd aanvragen uit de periode tussen 2014 en 2017 zouden opnieuw onderzocht zijn.

Volgens de krant werd het onderzoek opgezet na anonieme tips en belastende verklaringen van landgenoten. Vluchtverhalen bleken vaak veel overeenkomsten te vertonen. De IND vermoedt dat de aanvragers werden begeleid door mensensmokkelaars die tips gaven.

Homoseksualiteit is verboden in Uganda, er staat een lange gevangenisstraf op. Daarom werd in 2014 het asielbeleid voor lhbti’ers uit het land versoepeld. Sinds 2018 worden dit soort zaken afgehandeld door ervaren IND’ers die beter letten op mogelijke fraude. Dat heeft ertoe geleid dat minder aanvragen worden ingewilligd.

NRC schrijft dat het moeilijk zal worden de onterecht verkregen verblijfsvergunningen in te trekken, omdat het aan de dienst is om te bewijzen dat een twijfelachtig verhaal niet klopt. Het ministerie van Justitie wil tegenover de krant niet reageren omdat er nog een onderzoek loopt.

Liegen over leeftijd

Ook De Telegraaf schrijft over een probleem met asielzoekers die niet de waarheid spreken. Volgens cijfers van het ministerie van Justitie was er vorig jaar in 264 gevallen zo veel twijfel over een opgegeven leeftijd dat er medisch onderzoek nodig was.

Volgens anonieme IND-medewerkers komt het geregeld voor dat asielzoekers zich proberen voor te doen als minderjarige, omdat alleenstaande kinderen niet worden uitgezet. Een van de IND’ers heeft het bijvoorbeeld over een asielzoeker die zegt nog kind te zijn, maar zich gedraagt en eruitziet als iemand van rond de 30.

Op een dergelijke leugen staan geen sancties. Wie betrapt wordt, komt in de procedure voor volwassenen terecht.

Van de 264 keer dat onderzoek nodig werd geacht, gebeurde dat in slechts 56 gevallen. In de overige zaken bleef dat achterwege, bijvoorbeeld omdat niemand kwam opdagen. In zes gevallen werd vastgesteld dat een persoon ouder was dan de opgegeven leeftijd.[ad_2]

Klink hier om het artikel te lezen

[sc name=”bronvermelding”]

Leave a Reply